Συσσώρευση με μικρό τζίρο στο ΧΑ - Ράλι έως 4% στον ΟΠΑΠ

Συσσώρευση με μικρό τζίρο στο ΧΑ - Ράλι έως 4% στον ΟΠΑΠ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων και μερικής εναλλαγής θέσεων μεταξύ τραπεζών και ορισμένων blue chips είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πλέον κινείται ισορροπητικά πέριξ των 895 μονάδων, μετά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση έως τις 890 μονάδες, ενώ ισχυρή στήριξη παρέχει ο ΟΠΑΠ που κινείται σε νέα υψηλά είκοσι μηνών έχοντας ράλι 4,33% με φόντο τα καλά αποτελέσματα και το μέρισμα.

Η αγορά συνεχίζει τις πανομοιότυπες συνεδριάσεις όλες τις τελευταίες ημέρες, με τη γνωστή κίνηση μεταξύ 890 και 900 μονάδων, παρουσιάζοντας εύλογα σημάδια αμηχανίας αλλά και αδυναμίας υπέρβασης των υψηλών του καλοκαιριού. Όλες τις τελευταίες ημέρες γίνεται συσσώρευση αλλά και αναδιάρθρωση θέσεων τόσο στις τράπεζες όσο και στον ευρύτερο FTSE 25, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και χωρίς ισχυρά αδειάσματα.

Αυτό που μένει να δούμε τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι αν θα υπάρξει η «σπίθα» για την υπέρβαση, ή αν η συγκυρία θα φέρει πιθανό πισωγύρισμα λίγων μονάδων ώστε να επαναφορτιστεί η δυναμική, ίσως με την προσθήκη επιπλέον χαρτοφυλακίων που έμειναν πίσω.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 894 μονάδες με εναλλαγές προσήμου, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 890,01 μονάδες λίγο πριν από τις 12:00 μ.μ. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται σήμερα ο τζίρος που διαμορφώνεται μόλις στα 44 εκατ. ευρώ, καθώς σήμερα υπάρχει η αργία στη Wall Street λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, κάτι που επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι τράπεζες αρχικά διόρθωσαν έως 2,50%, όμως οι απώλειες έχουν περιοριστεί δεδομένου ότι μόνο η Alpha Bank υποχωρεί άνω του 1%. Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap εντυπωσιακή είναι η κίνηση του ΟΠΑΠ που ενισχύεται άνω του 4% έχοντας ανέλθει στα 10,84 ευρώ που είναι νέα υψηλά είκοσι μηνών, με φόντο τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες, με την αύξηση κερδών κατά 33,6% αλλά και το γενναίο μέρισμα που θα δώσει το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η μετοχή έχει συμπληρώσει 12 ανοδικές συνεδριάσεις στις 15 τελευταίες και συνεχίζει για διεύρυνση του σερί!

Θετικά κινούνται επίσης οι Lamda Development, Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis, ενώ υποχωρούν οι Titan, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Viohalco, Cenergy Holdings, Σαράντης, ΕΧΑΕ και Jumbo.
Στον Mid Cap ξεχωρίζει το νέο άδειασμα στην MLS που υποχωρεί 10,51% στα 1,32 ευρώ με όγκο 124 χιλ. τεμάχια, προβληματίζοντας ξανά. Πτωτικά κινούνται επίσης οι Κέκροπας, Intralot, AVAX, Έλτον, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή. Στο σύνολο της αγοράς 47 μετοχές ενισχύονται έναντι 66 που υποχωρούν.