Διόρθωση 10% για τις αγορές κρυπτονομισμάτων- H μεταβλητότητα προσελκύει επενδυτές

Διόρθωση 10% για τις αγορές κρυπτονομισμάτων- H μεταβλητότητα προσελκύει επενδυτές

Από το υψηλό των 69.000 δολαρίων στο χαμηλό των 58.638, το Bitcoin σημείωσε διόρθωση 15% και το Ethereum από το υψηλό των 4.868 στο χαμηλό των 4.108 υποχώρησε κατά 15,6%. 

Μια σειρά αρνητικών παραγόντων μας οδήγησαν στη χθεσινή διόρθωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η μεταβλητότητα είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί συγκεκριμένους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα, οπότε η βραχυχρόνια διόρθωση- ειδικά μετά από ένα μακροχρόνιο και για πολλούς αδιανόητο ράλι μόνο υγιής κίνηση της αγοράς είναι- που θα προσελκύσει και περισσότερους επενδυτές που περίμεναν να τοποθετηθούν.

Το ποσοστό του πληθωρισμού  που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ στο 6,2%, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1990, δημιουργεί ένα αίσθημα πανικού στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Για πόσο καιρό άραγε θα μπορεί η Fed να συνεχίσει να προσποιείται ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός - θα χρειαστεί να ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα διορθωτικά μέτρα.

Στις 12 Νοεμβρίου η Αμερικανική Επιτροπή κεφαλαιαγοράς απορρίπτει την πρόταση της VenEck στο να ξεκινήσει ένα Bitcoin ETF που βασίζεται στις αγορές spot.

Στις 14 Νοεμβρίου απογοητευτική κρίνεται η αντίδραση της αγοράς στην επιτυχημένη αναβάθμιση του BTC taproot. Υπήρχε μια έντονη προσδοκία ότι αυτό θα ήταν καταλύτης για ένα νέο ράλι που θα εκτόξευσε την τιμή του $BTC. Η έλλειψη κατευθυντικής αντίδρασης προκάλεσε το φαινόμενο «αγοράστε τη φήμη, πούλησε το γεγονός».

Χθες - με νέα τοποθέτηση η  Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας επανέλαβε τη σταθερή της στάση εναντίωσης στις αγορές κρυπτονομισμάτων, τονίζοντας ότι η εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων είναι εξαιρετικά επιβλαβής και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του mining. Μα καλά, η αγορά φοβάται και αντιδρά ακόμα στα παιχνίδια της Κίνας- έχει απαγορευθεί ήδη - και είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να τρομάζει ακόμα την αγορά- αλλά με έλλειψη κατεύθυνσης ακόμα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει σημαντική διορθωτική πτώση.

Τέλος, χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα νομοσχέδιο με βάση το οποίο τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων πρέπει να ενημερώνουν τις φορολογικές αρχές για κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 USD.

Οι τίτλοι αυτοί προκάλεσαν μια έντονη πτώση στην αγορά κρυπτονομισμάτων - που δεν δείχνει να τρομάζει τους επενδυτές.

Το BTC έπεσε κάτω από το επίπεδο των $60.000, αλλά έκτοτε έχει ανέβει και πάλι πάνω. Αναμένουμε μια στασιμότητα της αγοράς γύρω από αυτό το επίπεδο των 60.000- αναμένοντας βηματισμό και κατεύθυνση. Αντίθετα περιμένουμε μεγαλύτερη αστάθεια/ μεταβλητότητα σε ETH και Altcoins. Ακόμα δεν έχουμε δει πραγματικό bull run για τις αγορές των altcoins -κυρίως για micro caps projects.