Διευρύνονται τα κέρδη του πετρελαίου, σε εξέλιξη η συνεδρίαση του OPEC

Διευρύνονται τα κέρδη του πετρελαίου, σε εξέλιξη η συνεδρίαση του OPEC

Κέρδη άνω του 1,5% καταγράφει η τιμή του αργού πετρελαίου με την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση των μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), στη Βιέννη, να βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται πως νωρίτερα το πετρέλαιο εμφάνιζε οριακές μεταβολές.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, προσερχόμενος, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, πως η δίκαιη τιμή για το πετρέλαιο είναι τα 70-75 δολάρια το βαρέλι. 

Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε πως δεν αναμένει καμία απόφαση σήμερα, ενώ ο υπουργός της Βενεζουέλας πρότεινε τη μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 5%, με τον ομόλογό του από το Εκουαδόρ να αναφέρει πως τουλάχιστον έξι μέλη του OPEC στηρίζουν μια μείωση της παραγωγής.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του NYMEX, τα futures του αργού light, sweet παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύονται κατά 1,55% στα 41,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου brent καταγράφει άνοδο 1,67% στο ICE του Λονδίνου στα 44,56 δολάριο το βαρέλι.

Στη Βιέννη, οι ηγέτες των κρατών-μελών του OPEC θα συζητήσουν για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, η οποία συνεχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση και συμπιέζει τις τιμές του αργού.

Εχθές, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά στον απόηχο των δημοσιευμάτων πως η Σαουδική Αραβία, η πραγματική ηγέτιδα-χώρα του OPEC, θα προτείνει μια μείωση της παραγωγής με προϋπόθεση ότι και τα κράτη εκτός του OPEC θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες μειώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια συνολική μείωση είναι απίθανη καθώς όλα τα κράτη μάχονται να διατηρήσουν τα μερίδια της αγοράς εν μέσω των χαμηλών τιμών.

Εσωτερικό έγγραφο του OPEC, στο οποίο είχε πρόσβαση αποκλειστικά η Wall Street Journal, αναφέρει πως ο Οργανισμός, ο οποίος παρέχει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, εκτιμά ότι μια μείωση της ημερήσιας παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια αντί των 31,5 εκατ. βαρελιών, «δεν θα είναι αρκετή να καθαρίσει εντελώς το τρέχον επίπεδο υπερπροσφοράς», λόγω του μεγάλου μεγέθους των αποθεμάτων.

Στις ΗΠΑ μόνο, τα αποθέματα του αργού ανέρχονται στα 488,2 εκατ. βαρέλια, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία 80 χρόνια, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Αναλυτές αναφέρουν πως μια μείωση της παραγωγής δεν θα εξεταστεί καν μέχρι να γίνει εμφανής η επίδραση της επιστροφής του Ιράν στην αγορά τους προσεχείς μήνες.

«Το βασικό σενάριό μας εξακολουθεί να εκτιμά αύξηση της συνολικής παραγωγής του OPEC στα 32 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος καθώς θα γίνεται η άρση των κυρώσεων του Ιράν», σημείωσε ο Tim Evans, αναλυτής της Citi Futures.