8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Διευρύνονται άνω του 1% οι απώλειες στις ευρωαγορές

Διευρύνονται άνω του 1% οι απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες που έχουν ξεπεράσει σημαντικά πλέον το 1% κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και αβεβαιότητας για την προοπτική των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και τη νέα τοποθέτηση Πάουελ στη Γερουσία.

Ειδικότερα, παρά το ανοδικό άνοιγμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 πέρασε γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο και πλέον βρίσκεται στις 478,5 μονάδες με σημαντική πτώση 1,6%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται με απώλειες 1,2% στις 15.747 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,4% και βρίσκεται στις 7.117 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE σημειώνει μικρότερη πτώση 0,7% κινούμενος στις 7.433 μονάδες.

Απώλειες 0,7% εμφανίζει και ο ισπανικός IBEX 35 στην περιφέρεια που βρίσκεται στις 8.744 μονάδες, ενώ παρά τη θετική κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος των πρωινών συναλλαγών πλέον και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει σημαντική πτώση 1,1% κινούμενος στις 27.561 μονάδες.

Στις κυριότερες κινήσεις μετοχών, η γαλλική τεχνολογική Atos βλέπει τον τίτλο της να βυθίζεται κατά 18% και ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στις συναλλαγές, καθώς εξέδωσε προειδοποίηση για τα κέρδη της.

H επίσης γαλλική εταιρεία διαγνωστικών Eurofins Scientific υποχωρεί κατά 4,4% αφότου ο οίκος Jefferies την υποβάθμισε σε "hold" από "buy", λέγοντας ότι τα τεστ κορονοϊού την έχουν φέρει στην τιμή στόχο της.

Αντίθετα, η Carige ενισχύεται κατά 1% με φόντο δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η BPER Banca, η πέμπτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, βελτίωσε την προσφορά που έχει καταθέσει για την εξαγορά της, προκειμένου να υπερισχύσει της Credit Agricole Italia.

Η BMW σημειώνει επίσης άνοδο 1,1% αφότου η Goldman Sachs αναβάθμισε το σήμα στον τίτλο του γερμανού κατασκευαστή οχημάτων σε buy δίνοντας νέα τιμή στόχο στα 123 ευρώ από τα 110 προηγουμένως.

Γενικότερα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, αυτή την εβδομάδα θα συγκεντρωθούν στα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη, καθώς έπειτα από ένα παρατεταμένο ράλι στο σύνολο του 2021 μια περαιτέρω κλιμάκωση πέραν των εκτιμήσεων ενδέχεται να επισπεύσει τις δράσεις της Fed.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας στο θέμα της επικείμενης αύξησης των επιτοκίων, στην κατάθεσή του αύριο Τρίτη στη Γερουσία, στα πλαίσια της ανανέωσης της θητείας του.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει προαναγγείλει πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ενώ τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι εκτός από την αύξηση των επιτοκίων της σχεδιάζει να προχωρήσει παράλληλα και σε συρρίκνωση του ισολογισμού της.