Διεύρυνε το αρνητικό σερί η Wall

Διεύρυνε το αρνητικό σερί η Wall

Mε αρνητικό πρόσημο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street για τους τρεις βασικούς δείκτες σε μια ημέρα που στο επίκεντρο βρέθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed που ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος ακόμη και μετά την ανακοίνωση της απόφασης δύο ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Ωστόσο η συνέντευξη της επικεφαλής της Fed της κ. Yellen στη οποία διαφάνηκε πως η Fed υπαναχωρεί από την επιθετική στάση για τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 34,65 μονάδες (0,20%) κλείνοντας στις 17.640 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που σημείωσε απώλειες 8,62 μονάδων (0,18%) έκλεισε στις 4.834 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 3,82 μονάδες (0,18%) και έκλεισε στις 2.071 μονάδες. Ήταν η πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών για τη Fed.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed , η απόφαση αυτή ήταν συνέπεια των οικονομικών δεδομένων των τελευταίων έξι εβδομάδων που δεν ήταν στο σύνολό τους ενθαρρυντικά. Στη δήλωσή τους αναφέρουν πως το 2016 αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων και από τρεις για το 2017 και 2018.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed η κ. Yellen ξεκαθάρισε πως αναμένεται ότι η επιβράδυνση το πρώτο τρίμηνο θα είναι προσωρινή.

Στο μέτωπο των μάκρο, αύξηση 0,4% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού το Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές καυσίμων άσκησαν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό παραγωγού. Εξαιρουμένων όμως των ρευστών τομέων όπως πχ της λιανικής, ο δομικός δείκτης παραγωγού μειώθηκε ουσιαστικά κατά 0,1%.

Παράλληλα, ανέκαμψαν οι επιχειρηματικές συνθήκες στην περιοχή της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο μετά από μια αδύναμη παρουσία τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Fed.

Ο δείκτης μεταποίησης Empire State για τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 6,0 από το -9,0 το Μάιο. Κάθε θετικό ποσοστό βελτίωση των συνθηκών. Η ανάκαμψη του Ιουνίου ήταν πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις που είχαν κάνει οικονομολόγοι για το MarketWatch, οι οποίοι έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στο -5.

Στο μεταξύ, υποχώρησε 0,4% η βιομηχανική παραγωγή το Μάιο στις ΗΠΑ, σχεδόν διαγράφοντας τη θετική πορεία που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση του Μαΐου ακολούθησε το αναθεωρημένο ποσοστό 0,6% του Απριλίου και πρόκειται για την έβδομη διαδοχική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους εννέα μήνες.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Patriot National Inc. έκανε άλμα 36,45% μετά την πρόταση εξαγοράς από την εταιρεία Ebix Inc για 9,50 δολάρια ανά μετοχή.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Bed Bath & Beyond Inc. κέρδισε 0,60% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της εταιρείας One Kings Lane Inc.

Νωρίτερα, με κέρδη διαπραγματεύτηκε η  πλειοψηφία των ασιατικών χρηματιστηρίων επιχειρώντας να απομακρυνθούν από τα χαμηλά τριών εβδομάδων.