Διεύρυνε τα ρεκόρ η Wall εν αναμονή συμφωνίας για το εμπόριο

Διεύρυνε τα ρεκόρ η Wall εν αναμονή συμφωνίας για το εμπόριο

Νέα άνοδος και νέα ρεκόρ για τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς είχε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, εν μέσω διατηρούμενης αισιοδοξίας για αίσια έκβαση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο.  

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών, ο βασικός διαπραγματευτής της Κίνας Λιου Χε συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μανούσιν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Όπως ανάφερε, δε, το Πεκίνο: «οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επίλυση βασικών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, συνηγόρησαν σε συναίνεση ως προς τον τρόπο επίλυσης των σχετικών προβλημάτων και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για τα εναπομείναντα θέματα για μια συμφωνία πρώτης φάσης».

Σημειώνεται ότι προκειμένου να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία μέχρις τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ νέοι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Με τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι αυτό είναι εφικτό, μετά τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones συνέχισε σε θετικό έδαφος, προσθέτοντας 54,19 μονάδες ή 0,19% και κλείνοντας ξανά σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 28.120,66 μονάδες.

Παρομοίως, ο διευρυμένος δείκτης διεύρυνε το ιστορικό υψηλό του στις 3.140,4 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,22%, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 0,18% και το καμπανάκι της λήξης τον βρήκε στο ρεκόρ των 8.647 μονάδων.

Σε εταιρικό επίπεδο, η μετοχή Best Buy πραγματοποίησε άλμα 9,77%, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου της που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Παράλληλα, άνοδο 0,9% σημείωσε και ο τίτλος της Amazon ενόψει της Black Friday, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να δίνει ώθηση σήμερα στην αμερικανική αγορά.

Στα υπόλοιπα νέα που αξιολογούν οι επενδυτές, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για το outlook της οικονομίας των ΗΠΑ και σημείωσε ότι ο αδύναμος  πληθωρισμός πιθανότατα θα κρατήσει σε χαμηλό επίπεδο τα επιτόκια.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων, στις οποίες προχώρησε εντός του 2019 η ομοσπονδιακή τράπεζα,  έχουν τονώσει την αγορά κατοικίας και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος, στα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε σχεδόν 6% τον Οκτώβριο, στα 66,5 δισ. δολάρια από τα 70,5 δισ. δολάρια, διαψεύδοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν αύξηση στα 71,8 δισ. δολάρια. Ωστόσο, παρά τη μείωσή του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνεται ότι για το σύνολο του έτους οι ΗΠΑ οδεύουν για το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων 11 ετών.