Διερύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διερύνονται τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Κέρδη σε ποσοστό άνω του 3% σημειώνει την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία ημέρα που και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται έντονα ανοδικά, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως «ευθυγράμμιση» της ελληνικής αγοράς με το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3,55% στις 622,41 μονάδες, με τον τζίρο στο ταμπλό να διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, σε 132,52 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών στην άνοδο, καθώς ενισχύεται η μετοχή της ΑΛΦΑ κατά 4,56% στα €2,52, της ΕΤΕ κατά 5,52% στα €0,306 και της ΕΥΡΩΒ κατά 8,74% στα €1,14. 

Θετική έκπληξη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρων επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (πέραν των τραπεζικών τίτλων), εξέλιξη που συνέβαλε, από τα μέσα της συνεδρίασης, στο να διευρυνθούν τα κέρδη.

Το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης στρέφεται στις μετοχές των ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν αυτές στις οποίες εστίασαν περισσότερο οι επενδυτές.

Στο ταμπλό του Χ.Α., η μετοχή της ΕΧΑΕ καταγράφει κέρδη 7,72% στα €5,30.

Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ ενισχύεται κατά 2,70% στα €3,80 με την αντίσταση στα €4,4938.

Η μετοχή των ΕΛΠΕ καταγράφει κέρδη 2,76% στα €4,10 με την αντίσταση να βρίσκεται στα €4,4937.

Για να μπορέσει ο γενικός δείκτης να «σκαρφαλώσει» προς υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει να συνεχισθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μη τραπεζικές μετοχές, καθώς πολλοί τίτλοι βρίσκονται σε χαμηλά δύο ετών και οι αποτιμήσεις σε αυτά τα επίπεδα τις αδικούν.

Για να αλλάξει η τάση θα πρέπει ο γενικός δείκτης να διατηρηθεί πάνω από τις 628 μονάδες για τρεις ημέρες (φίλτρο τριών ημερών) ώστε να καταφέρει να βγει από το καθοδικό κανάλι που έχει δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2014.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το πολιτικό ρίσκο για την χώρα παραμένει, καθώς βασικά θέματα (π.χ. Ασφαλιστικό) μετατέθηκαν για τον επόμενο χρόνο.

Ενδιαφέρον θα έχει τις επόμενες ημέρες -και μετά την ολοκλήρωση του rebalancing στις τραπεζικές μετοχές- η εξέλιξη του τζίρου καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά του Χ.Α. ο μέσος ημερήσιος τζίρος είναι περί τα €42 εκατομμύρια.

Εάν κινηθεί πάνω από τον μέσο όρο, τότε όντως θα αποδειχθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών.

Πάντως η χθεσινή συνεδρίαση, μας απέδειξε για ακόμη μία φορά πως άνοδος χωρίς την συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών μπορεί να υπάρξει, όχι όμως και άνοδος χωρίς την συμμετοχή των ξένων θεσμικών.

Και είναι λογικό καθώς το 60% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. το κατέχουν τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Φυσικά το καλό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές (μετά και τη χθεσινή απόφαση της FED) μπορεί να επηρεάσει την ελληνική αγορά, η οποία όμως δείχνει εδώ και καιρό να έχει χαράξει τον δικό της αυτόνομο δρόμο.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξεις μέχρι στιγμής, 61 κινούνται ανοδικά, 13 πτωτικά ενώ 14 παραμένουν αμετάβλητες.

 

Και είναι λογικό καθώς το 60% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α το κατέχουν τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Αυτή τη στιγμή ο τζίρος στο ταμπλό διαμορφώνεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξεις μέχρι στιγμής, 37 κινούνται ανοδικά, 4 πτωτικά ενώ 4 παραμένουν αμετάβλητες.