Διέγραψε τα κέρδη του ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διέγραψε τα κέρδη του ο ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Απώλειες 0,62% στο X.A. με το γενικό δείκτη να βρίσκεται στις 589,78 μονάδες, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ο τζίρος βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2015-2016 κατατέθηκε σήμερα στο Πρόεδρο της Βουλής, προβλέπει ύφεση 0,3% για το τρέχον έτος, ενώ προειδοποιεί για εκτροχιασμό του στόχου των δημοσίων εσόδων, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Παρά τα κέρδη που σημείωνε ο γενικός δείκτης κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης φθάνοντας έως και το υψηλό των 588,58 μονάδων, δεν κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος υποχωρώντας σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τζίρο να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση του τζίρου, κατά την τελευταία ώρα αλλά και στη δημοπρασία της, καθορίζοντας και το τελικό πρόσημο για γενικό δείκτη και μετοχές.

Μικτή εικόνα καταγράφουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,20%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη με 0,96%.

Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με τη μετοχή του Τέρνας Ενεργειακής να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη με 1,51%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με 2,26%, με τη μετοχή της LAMDA Development να συνεχίζει να εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα με 46,270 τεμάχια.

Μικτά πρόσημα συνεχίζουν να καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 11,339% (-5,43%) και τη δεκαετία στο 8,160% (+0,01%).

Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης διαπραγματεύεται με σήμα πώλησης στο ωριαίο γράφημα με τη στήριξη να βρίσκεται στις 575 μονάδες (γραμμή ΑΒ), ενώ εχθές δημιουργήθηκε και ο death cross» (σταυρός θανάτου) με τη καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των διακοσίων ημερών από αυτόν των πενήντα, καθώς επίσης διαπραγματεύεται κοντά στην υπέρ πουλημένη ζώνη. 

Η μετοχή της Εθνικής βρίσκεται στα €0,231 αμετάβλητη, της Alpha Bank στα €1,98 με απώλειες 1%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,214 με κέρδη 0,96%, και της Eurobank στα €0,79 με κέρδη 0,77%.

Δεν κατάφερε να διατηρήσει τα πρωινά του κέρδη η μετοχή του Ελλάκτωρα, με τη μετοχή να συνεχίζει να βρίσκεται λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών και τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,3480. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €1,40.

Ακυρώθηκε τελικά το σήμα πώλησης για τη μετοχή της Γεκ Τέρνα, με τη μετοχή να συνεχίζει να διατηρεί τον «χρυσό σταυρό» και τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,8383. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 1,93 με απώλειες 1,03%.

Ανοδικά κινείται σήμερα η μετοχή της Τέρνας Ενεργειακής έπειτα από πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ συνεχίζει να διαπραγματεύεται ελάχιστα πάνω από την υπέρ πουλημένη ζώνη, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €2,7179. Η μετοχή σημειώνει κέρδη 1,89% και βρίσκεται στα €2,70.

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία για τη μετοχή της Βιοχάλκο, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ισχυρή στήριξη στο επίπεδο του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών (€1,3712), με τη μετοχή να μην καταφέρνει να κλείσει μέχρι στιγμής το gap που δημιουργήθηκε στα €1,48, και με τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,3280. Η μετοχή υποχωρεί κατά 0,71% στα €1,39.

Σταθερά πτωτική πορεία για τη μετοχή της Grivalia Properties, με τη μετοχή να πλησιάζει την υπέρ πουλημένη ζώνη, και τη στήριξη να βρίσκεται στα €6,9456. Η μετοχή καταγράφει απώλειες 1,14% και διαπραγματεύεται στα €6,96.

Ο τζίρος βρίσκεται στα €18,01με την αξία των πακέτων στις €710,4 χιλιάδες. εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει μέχρι στιγμής πράξη, 32 κινούνται ανοδικά, 36 πτωτικά, και 15 παραμένουν αμετάβλητες.