Διατηρούνται τα κέρδη στο πετρέλαιο, περιορισμένα από εχθές

Διατηρούνται τα κέρδη στο πετρέλαιο, περιορισμένα από εχθές

Κέρδη περιορισμένα σε σχέση με εχθές σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου, μια ήμερα έπειτα από την πολυαναμενόμενη συμφωνία μείωσης της παραγωγής από τον OPEC.

Τα συμβόλαια πετρελαίου τύπου Brent, παραδόσεως Φεβρουαρίου, καταγράφουν κέρδη 1,29% στα 52,50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του WTI, παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 1,25% στα 50,06 δολάρια ανά βαρέλι.

Η συμφωνία για μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια των κρατών-μελών του Οργανισμού από το 2008 και κατάφερε να εκτοξεύσει εχθές τις τιμές πάνω από 10%.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πως και αν θα εφαρμοστεί η μείωση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς ο OPEC δεν έχει την εξουσία να επιβάλει τη συμφωνία στα μέλη του, τα οποία δεν έχουν ιστορικό συνέπειας στα όρια παραγωγής. 

Στον απόηχο της συμφωνίας ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, δήλωσε ότι η χώρα του θα μειώσει την παραγωγή στα επίπεδα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν, το Μεξικό και άλλες χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Ο OPEC αναμένεται να προβεί σε εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας σε ένα εξάμηνο.