7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Διατηρούν το ανοδικό momentum οι ευρωαγορές

Διατηρούν το ανοδικό momentum οι ευρωαγορές

Ανοδικά συνεχίζουν και σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, θέτοντας πορεία για την τρίτη διαδοχική θετική συνεδρίαση καθώς δείχνουν να έχουν αφήσει πίσω τους το σοκ της Δευτέρας και τους φόβους για νέα έξαρση της πανδημίας λόγω μετάλλαξης Δέλτα, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στην Φρανκφούρτη αναμένοντας τις πρώτες αποφάσεις της ΕΚΤ μετά την ιστορική αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,64% και κινείται στις 456,89 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο που είχε δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα στο sell-off της Δευτέρας να δίνει συνέχεια στην ανοδική του αντίδραση εμφανίζοντας νέα άνοδο της τάξεως του 2,3%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX διαπραγματεύεται στις 15.541 μονάδες με άνοδο 0,75%, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο +0,55% κινούμενος στις 6.500 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στο Λονδίνο ο οποίος αν και δυσκολεύεται να ακολουθήσει τη γενική τάση ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,12% και κινείται στις 7.007 μονάδες.

Θετικό είναι το κλίμα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,8% και κινείται στις 24.870 μονάδες, ενώ την απόδοση της ημέρας έχει ο IBEX 35 στην Ισπανία που ενισχύεται κατά 1,2% κινούμενος στις 8.655 μονάδες.

Βασικό σημείο προσοχής για τους επενδυτές θα είναι οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα το μεσημέρι έπειτα από την τακτική της συνεδρίαση, την πρώτη αφότου έλαβε την ιστορική απόφαση να αναθεωρήσει το στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% «συμμετρικά» από το λίγο κάτω του 2% προηγουμένως.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποσαφηνίσει τις δράσεις της όσον αφορά την επίτευξη του στόχου, αλλά και να παράσχει νέες ενδείξεις αναφορικά με τις προθέσεις της για το πρόγραμμα - μαμούθ στήριξης της οικονομίας που τρέχει, λόγω πανδημίας.

Όπως είχε αναφέρει άλλωστε η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στις 8 Ιουλίου παρουσιάζοντας την αναθεώρηση της στρατηγικής της τράπεζας, «αναγνωρίζουμε ότι η γειτνίαση με το κατώτατο όριο του στόχου απαιτεί ισχυρή ή επίμονη δράση νομισματικής πολιτικής».

Κατά τα άλλα, στα εταιρικά νέα της ημέρας, η σουηδική επενδυτική πραγματοποιεί άλμα 14% και ηγείται της ανόδου του Stoxx 600, έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσε.

Η ελβετική κατασκευαστική ABB ενισχύεται κατά 2,3% και έχει πιάσει υψηλά ρεκόρ αφότου διπλασίασε το στόχο για το outlook των πωλήσεών της στο σύνολο του έτους.

Αντίθετα, η Unilever βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί βουτιά 4% αφότου έκοψε το ετήσιο περιθώριο κέρδους, λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων.