Διατήρησαν το θετικό momentum οι ευρωαγορές

Διατήρησαν το θετικό momentum οι ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος, αν και με μικρότερα κέρδη, ολοκλήρωσαν και σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, δίνοντας συνέχεια στις θετικές επιδόσεις των προηγούμενων ημερών. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ιταλικός που βρέθηκε σε δίνη πιέσεων μετά τη νέα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Ειδικότερα, το γενικότερο θετικό κλίμα ήρθε στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το κόστος δανεισμού εάν υπάρξει αρνητική επίδραση στην οικονομία από τις εμπορικές διενέξεις.

Όσον αφορά στην Ιταλία ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου χρέους της, μια κατάσταση που δικαιολογεί την εκκίνηση μιας πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της.

Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίξουν αυτή την εκτίμηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Κομισιόν θα μπορούσε με τη σειρά της να προτείνει την έναρξη διαδικασίας που θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, μετά την εντυπωσιακή άνοδο 1,8% που κατέγραψε χθες, ο ιταλικός FTSE MIB σήμερα έκλεισε με πτώση 0,36% στις 20.155 μονάδες.

Σε γενικότερο επίπεδο ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx ενισχύθηκε κατά 0,38% και ολοκλήρωσε στις 374,08 μονάδες, όπως και οι περισσότεροι βασικοί δείκτες της γηραιάς ηπείρου.

Συγκεκριμένα, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,45% και έκλεισε στις 5.292 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη 0,36% στις 9.150 μονάδες, ενώ με οριακά κέρδη 0,08% ολοκλήρωσαν ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 στις 11.980 και 7.220 αντίστοιχα.