7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Διατηρείται η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Διατηρείται η νευρικότητα στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα δεδομένα για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της Fed ότι η πολιτική της τράπεζας δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, ενώ η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ασκεί πιέσεις στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 458,4 μονάδες με πτώση 0,48%, με μεγάλες ρευστοποιήσει στις μετοχές του κλάδου του πετρελαίου και φυσικού αερίου ο οποίος βρίσκεται στο -3,3%.

Μόνο οι Shell και BP άλλωστε υποχωρούν κατά 2% και 1,4% αντίστοιχα.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAΧ υποχωρεί κατά 0,6% κινούμενος στις 15.695 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,25% και βρίσκεται στις 6,542 μονάδες, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 επιχειρεί να βγάλει θετική αντίδραση και έπειτα από αλλαγές προσήμου πλέον ενισχύεται οριακά κατά 0,09% κινούμενος στις 7.096 μονάδες.

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται και οι δείκτες της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,55% και βρίσκεται στις 25.058 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που υποχωρεί κατά 0,8% στις 8.588 μονάδες.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, χτες στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο ο επικεφαλής της ομονσποδιακής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ διαβεβαίωσε ξανά ότι η Fed βρίσκεται μακριά ακόμα από αλλαγή πολιτικής, παρά τη νέα μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πάουελ, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «εξακολουθεί να απέχει πολύ» από την πρόοδο που επιθυμεί να δει η ομοσπονδιακή τράπεζα προτού μειώσει τη στήριξή της στην οικονομία, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός θα μειωθεί «τους προσεχείς μήνες», κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες για αλλαγή πολιτικής νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, τουλάχιστον στην αγορά των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη πάντως οι ανησυχίες δείχνουν να διατηρούνται, ενώ περαιτέρω προβληματισμό δείχνουν να έφεραν τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες, αν και οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκαν με πιο γρήγορο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Η συγκεκριμένη καταγραφή ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη επέκτασης 7,7% από 29 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Nikkei, αλλά υπολείπεται της εκτίμησης του Reuters για αύξηση 8,1% για την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η μετοχή της τσεχικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Avast πραγματοποιεί ράλι άνω του 14% αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες εξαγοράς με τον αμερικανό ανταγωνιστή της NortonLifeLock.

Αντίθετα, η Siemens Gamesa βυθίζεται κατά 16% έπειτα από την προειδοποίηση για τα κέρδη της που εξέδωσε, ενώ και η μητρική της Siemens Energy σημειώνει μεγάλες απώλειες περίπου 10%.