Διατηρεί τα επίπεδα άνω του 1,21 το ευρώ εν μέσω εύθραυστης ισορροπίας

Διατηρεί τα επίπεδα άνω του 1,21 το ευρώ εν μέσω εύθραυστης ισορροπίας

Διατηρεί τα κέρδη της πάνω από το 1,21 η ισοτιμία EUR/USD καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τα δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ, με την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικάνικη οικονομία και την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα.

Το θετικό κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνεχίζει να υπονομεύει το δολάριο ως ασφαλές «καταφύγιο». Το παγκόσμιο κλίμα ανάληψης κινδύνων παρέμεινε καλά υποστηριζόμενο από την πρόοδο των εμβολιασμών, οι οποίοι μαζί με τις προοπτικές για ένα τεράστιο σχέδιο δημοσιονομικών δαπανών των ΗΠΑ τροφοδοτούν ελπίδες για ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η καθυστέρηση του προγράμματος ανοσοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να υποτιμάται από τους επενδυτές.

Από τεχνικής άποψης, μια σταθερή κίνηση πάνω από την οριζόντια υποστήριξη/αντιστροφή του 1,2055-60 θεωρήθηκε ως βασική ώθηση για τους "bullish" traders.

Μια σταθερή παραμονή του ζεύγους άνω του 1,2100 - που αντιπροσωπεύει το επίπεδο Fibonacci 38,2% της πρόσφατης πτώσης 1,2350-1,1952-  ταυτόχρονα με μια φθίνουσα αντίσταση στη γραμμής τάσης ενός μηνός, έχει θέσει τις προοπτικές για επιπλέον κέρδη. Οποιαδήποτε περαιτέρω θετική κίνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντίσταση κοντά στο 50% Fibo. επίπεδο, περίπου στα 1,2150 .

Το ζευγάρι θα μπορούσε τότε να επιδιώξει να ξεπεράσει ένα επόμενο  εμπόδιο, κοντά στη ζώνη του 1,2190-1,2200 (που συμπίπτει με το επίπεδο Fibo 61,8%) και να δοκιμάσει την επόμενη σχετική αντίσταση κοντά στην περιοχή 1,2230 και συνέχεια το 1,2275.

Από την άλλη, το επίπεδο 1,2100 γίνεται τώρα άμεση στήριξη. Διάσπαση του επιπέδου αυτού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια τεχνική πώληση και να επιταχύνει την πτώση προς την ενδιάμεση υποστήριξη 1,2070 με συνέχεια το Fibo 23,6%. επίπεδο γύρω από τη ζώνη 1,2045.

Περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας κάτω των επιπέδων αυτών θα αναιρέσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη θετική προκατάληψη και θα καταστήσει το ζεύγος εκ νέου ευάλωτο. Η πτωτική πορεία θα μπορούσε τότε να οδηγήσει την ισοτιμία πίσω προς το βασικό ψυχολογικό επίπεδο του 1,2000, προτού οι «αρκούδες» τελικά στοχεύσουν να προκαλέσουν τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, περίπου στα μέσα του 1,1900.

Διατηρούμε την άποψή μας ότι οι εύθραυστες υψηλές τιμές των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς και ο προβληματισμός για την πορεία ανάκαμψης της ευρωζώνης λόγω των συνεχιζόμενων «lockdown» και των επιπτώσεων της πανδημίας στην πραγματική οικονομία, θα περιορίσουν την έντονη ανοδική πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, με το σενάριο των έντονων διακυμάνσεων και προς τις δύο πλευρές να παραμένει το επικρατέστερο.

Το αποτέλεσμα του μέσου όρου δημοσκόπησης από ένα πλήθος 40 αναλυτών της ισοτιμίας EUR/USD, εκτιμά ότι το ζεύγος θα βρίσκεται στα επίπεδα του 1,2050 σε ορίζοντα ενός μήνα, με ακραίες τιμές τα επίπεδα 1,19 και 1,23.