Διαρκής συσσώρευση και συγκέντρωση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Διαρκής συσσώρευση και συγκέντρωση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις συσσώρευσης και συγκέντρωσης δυνάμεων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε σταθεροποιητικά και στην 4η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται σε φάση τακτικής προσαρμογής και αφομοίωσης κεκτημένων, χωρίς να λείπουν οι επιλεκτικές κινήσεις τόσο στον FTSE 25 όσο και τις μικρότερες αποτιμήσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι η προοδευτική αύξηση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι επαναδραστηριοποιείται σταδιακά το ισχυρό χρήμα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το επόμενο διάστημα. Τη Δευτέρα ο τζίρος ήταν μόλις στα 38,97 εκατ. ευρώ, την Τρίτη ανήλθε στα 58,57 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη στα 59,82 εκατ. ευρώ και σήμερα στα 74,22 εκατ. ευρώ.

Παρ'' ότι το κλίμα διεθνώς είναι πολύ βελτιωμένο, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση επανεκτίμησης δεδομένων και συσσώρευσης, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξακολουθεί να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως εντός του 2019. Παράλληλα, η αγορά με το πρότερο ράλι του +46% του πρώτου 7μήνου έχει προεξοφλήσει οτιδήποτε θετικό έχει λάβει χώρα έως τώρα σε εγχώριο επίπεδο, οπότε αναμένει νέους ισχυρούς καταλύτες, ίσως από μια ενδεχόμενη αναβάθμιση προσεχώς.

Διεθνώς, οι αγορές έχουν επιστρέψει για τα καλά, εν μέσω εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Αμερικής και Κίνας και συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας για το συντεταγμένο Brexit. Ήδη ο Dow Jones κινείται προς τις 27.100 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά του, ο S&P 500 σήμερα φλερτάρει με την επανάκτηση των 3.000 μονάδων και ο Nasdaq βρίσκεται στις 8.150 μονάδες!

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ήπια ανοδικά και σήμερα, με τον FTSE 100 να ξεχωρίζει με άνοδο 0,68%, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έχει ξεπεράσει και τις 12.700 μονάδες.

Εντός αυτού του κλίματος ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε για 8η φορά ανοδικά στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, αν και ως φαίνεται υπάρχει δυστοκία υπέρβασης των 860 μονάδων. Πιο αναλυτικά, έκλεισε στις 859,32 μονάδες με οριακή άνοδο 0,11%, έχοντας διακύμανση μόλις οκτώ μονάδων, με χαμηλό στις 856,15 μονάδες και υψηλό στις 864,23 μονάδες.
Οριακή ήταν η κίνηση και των υπολοίπων δεικτών, με τον FTSE 25 στο -0,13%, τον τραπεζικό στο -0,01% και τον Mid Cap στο +0,01%.

Απόλυτη στάση αναμονής στον τραπεζικό κλάδο με τις Εθνική και Alpha Bank αμετάβλητες και τις Πειραιώς και Eurobank σε ανεπαίσθητη διακύμανση, ενώ στο χώρο των υπολοίπων μετοχών, θετικά έκλεισαν οι Vioghalco (+3,05%), ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean Airlines και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν οι Coca Cola HBC, Titan, Jumbo, Lamda Development και Σαράντης.

Στο χώρο του Mid Cap επανήλθαν οι πιέσεις για τη μετοχή της MLS που υποχώρησε κατά 5,64% με όγκο 69.596 τεμάχια και κλείσιμο στα 1,84 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διήμερο είχε αντιδράσει σε ποσοστό λίγο πάνω του 9%. Πλην της MLS, απώλειες άνω του 2% είχαν οι Intrakat, Quest Συμμετοχών και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ άνω του 1% έχασαν οι AVAX και MIG.

Από εκεί και πέρα, ξεχώρισε με άνοδο 5,88% η Πλαστικά Θράκης, στο +3,41% η Intralot, +2% η Κρι Κρι, +1,28% η Νηρέας και +1,17% η Profile.

Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Pasal, Κυριακούλης, Κορδέλλου, Reds, Unibios, Moda Bagno, Ιντερτέκ, Έλαστρον, Φιερατέξ και ΕλβαλΧαλκόρ. Αντιθέτως, πιέστηκαν τίτλοι όπως Audiovisual, Lavipharm, Logismos, ΑΕΓΕΚ, CPI, Αλουμύλ και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς, 55 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.