Διαχείριση κεκτημένων στο ΧΑ μεταξύ των 870-875 μονάδων

Διαχείριση κεκτημένων στο ΧΑ μεταξύ των 870-875 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση διαχείρισης κεκτημένων είναι η σημερινή έως τώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κρατά όλα τα χθεσινά του κέρδη αλλά και τα κέρδη της Δευτέρας, με την αγορά να δείχνει ότι περιμένει νέους καταλύτες για να κινηθεί υψηλότερα, καθώς όπως έδειξε πρόσφατα στην περιοχή των 850-860 μονάδων «στεγνώνουν» οι πωλήσεις.

Χθες οι δύο από τους τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν ανοδικά με τον Dow Jones ν κρατά το όριο των 27.000 μονάδων, κάτι που δείχνει ώθηση σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές να διατηρούν ήπια θετικά πρόσημα.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., κύριοι καταλύτες αυτών των ημερών είναι η αυξημένη κινητικότητα που καταγράφεται στο 14ο road show της ΕΧΑΕ που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 32 εισηγμένων εταιρειών, αλλά και το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έως 9 δισ. ευρώ που φέρεται να δρομολογεί η κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Το κυριότερο ποιοτικό στοιχείο αυτής της εβδομάδας είναι η ενίσχυση του τζίρου στις... ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς μετά τα 78,36 εκατ. ευρώ στο +1,28% της Δευτέρας, χθες η αξία συναλλαγών (με το Γ.Δ. στο +1,24%) ανήλθε στα 79,92 εκατ. ευρώ. Απεναντίας, στην πτωτική – διορθωτική (-0,69%) συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, ο τζίρος κατήλθε στα 45,96 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται λοιπόν πως διάθεση να «σηκωθούν» κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχουν κάτι που διαπιστώθηκε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες όπου σε συνεδριάσεις συσσώρευσης και αναμονής, «στέγνωσαν» όγκοι και τζίροι, ενώ η αγορά κράτησε με χαρακτηριστική ευκολία την ευρύτερη ζώνη των 850 – 860 μονάδων.

Σήμερα ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται εντός πολύ στενού εύρους διακύμανσης μεταξύ 870 και 875 μονάδων, με την αγορά να αφομοιώνει επίπεδα, εν μέσω επιλεκτικών κινήσεων τόσο από τους long όσο και από τους sort. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 27 εκατ. ευρώ.

H εικόνα στον FTSE 25 είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες, ενώ οι τράπεζες κινούνται ανοδικά έως 1,82% με τις Eurobank και Πειραιώς να ξεχωρίζουν. Ανοδικά στον ευρύτερο FTSE 25 κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ υποχωρούν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda Development, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης.

Μεικτές τάσεις καταγράφονται και στο χώρο του Mid Cap, όπου θετικά ξεχωρίζουν οι Ικτίνος, Attica Bank, Έλτον, Intracom Holdings, Πλαίσιο και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές ενισχύονται έναντι 35 που υποχωρούν.