"Δια χειρός" JP Morgan οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου

"Δια χειρός" JP Morgan οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου

Η JP Morgan έγινε η πιο απαισιόδοξη σε μια σειρά υποβαθμίσεων των προβλέψεων για την τιμή του πετρελαίου το 2016, «κλέβοντας» τη θέση αυτή από τη Barclays, με βάση τις μέσες εκτιμήσεις για το 2016 και όχι μόνο το χαμηλότερο επίπεδο που μπορούν να φτάσουν.

Σε έκθεσή της σημειώνει πως το πλεόνασμα που συνεχίζει και υπάρχει στην αγορά του πετρελαίου θα συγκρατήσει την ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού έως τα τέλη του 2016. Συγκεκριμένα, για το WTI εκτιμά πως η τιμή του θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 31,50 δολάρια το βαρέλι το 2016, χαμηλότερα από τα 48,88 δολάρια προηγουμένως, ενώ τοποθετεί το brent στα 31,25 δολάρια, χαμηλότερα κατά πολύ από τα 51,50 δολάρια.

Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων ακολουθεί τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, που έχουν χάσει πάνω από το 20% της αξίας τους από την αρχή του 2016 εν μέσω των παγκόσμιων φόβων για την ανάπτυξη, τον ζεστό καιρό και τις ανησυχίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών δεν θα καταφέρει να συνεργαστεί στο θέμα της μείωσης της παραγωγής.

Επιπλέον όλων αυτών, η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν ανοίγει το δρόμο στη χώρα να διοχετεύσει πετρέλαιο σε μια αγορά που έχει ήδη ξεχειλίσει. Επίσης, η υποτίμηση του γουάν, που κάνει την εισαγωγή πετρελαίου πιο ακριβή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως το πετρέλαιο θα επιστρέψει στα 40 δολάρια στα μέσα του έτους, ενώ η Standard Chartered έχει προειδοποιήσει ακόμα και για τα 10 δολάρια το βαρέλι.  


Πηγή: marketwatch- εκτιμήσεις για τα μέσα του έτους, όχι για το σύνολο του 2016

Διαβάστε ακόμα:
- Το Ιράν «τρομάζει» τις αγορές πετρελαίου