Deutsche Bank: Στην ελίτ των χρηματιστηρίων το ΧΑ με κέρδη 12,6%

Deutsche Bank: Στην ελίτ των χρηματιστηρίων το ΧΑ με κέρδη 12,6%

Στη 12η θέση ανάμεσα σε 43 αγορές που εξετάζει η Deutsche Bank βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας, σε επίπεδο επιδόσεων το ΧΑ βρίσκεται σε ικανοποιητική θέση, έχοντας καταγράψει από τις αρχές του έτους κέρδη 12,6%. To ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε τον Οκτώβριο με άνοδο 3,8%, καλύπτοντας μέρος της πτώσης 6,2% που σημείωσε το Σεπτέμβριο.

Σε επίπεδο equities το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στη 15η θέση, με το τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται από τον Nasdaq, S&P 500 και τον FTSE 100. Άνοδο τον Οκτώβριο κατέγραψε και ο τραπεζικός κλάδος, με τον δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο περίπου 7%.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές και τον Οκτώβριο κυριάρχησε η αύξηση των τιμών ενέργειας, με το WTI Oil να σημειώνει αύξηση 11,4%, το Brent Crude 7,5% και τα κέρδη τους από τις αρχές του έτους να εκτοξεύονται 72,2% και 62,9% αντίστοιχα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση η αύξηση των τιμών ενέργειας έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ζωής των καταναλωτών, με τη βενζίνη και το πετρέλαιο γενικότερα να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά των τελευταίων ετών. 

Αντιθέτως, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σημαντικά (-33,7%) μετά την απόφαση του Πούτιν για επανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Τέλος,  ο πληθωρισμός «πιέζει» τα κρατικά ομόλογα, ενώ τα high yield των ομολόγων και του χρέους υπέστησαν απώλειες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα κρυπτονομίσματα τον Οκτώβριο το Bitcoin σημείωσε άλμα 40,4%, οριακά κάτω από τα υψηλά του, ενώ σημαντικά ενισχύθηκαν και άλλα κρυπτονομίσματα. Το Ethereum έκλεισε το μήνα στο +43,6%, το Litecoin στο +26,6% και το XRP στο +17,1%.