Δεύτερη μέρα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη μέρα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διορθωτικού χαρακτήρα η σημερινή για το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μέτριες απώλειες της τάξης του 0,92%, κλείνοντας στις 911,6 μονάδες.

Μάλιστα, ο Δείκτης συνάντησε τις 911 μονάδες που αξιολογούνται ως βραχυπρόθεσμη στήριξη, από όπου και - ενδοσυνεδριακά - τουλάχιστον αντέδρασε (προς το 916) έστω και τεχνικά, και έκλεισε τελικά με περιπέτειες στα χαμηλά ημέρας, όντας σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, μόλις 4 έκλεισαν ανοδικές, επί συνόλω 32 έναντι 77 πτωτικών.

Προς το παρόν, δεν υφίσταται καμία υπόθεση μεταστροφής του θετικού κλίματος, και που επιβεβαιώνεται από τουλάχιστον δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν -και πάλι- χαμηλή, καθώς το ταμπλό δεν απορρόφησε πάνω από 47 % του μεσοσταθμικού του, και μάλιστα το 1/5 αυτών αφορούσε σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών (12,82 εκατ. ευρώ).

Δεύτερον, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα στέκεται μετέωρη κοιτώντας την οποιαδήποτε απόφαση της FOMC κατά την τακτική της συνεδρίαση, τουλάχιστον αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχθηκε η αμερικανική οικονομία, και που προφανώς θα θέσει τους συναλλακτικούς όρους για τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί τίτλοι έχουν δώσει καλές ευκαιρίες εισόδου, τουλάχιστον υπό τη θεώρηση της συνέχισης της ανόδου. Το επόμενο επίπεδο για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 900 μονάδες και οι 888, ενώ καταλύτης σε εγχώριο πλαίσιο είναι η επερχόμενη ΑΜΚ της Alpha, από όπου περιμένουμε ειδικότερους όρους έχοντας ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία, ώστε να αποσαφηνιστεί -κυρίως- ποια θα είναι η αντιμετώπιση των «παλαιών» μετόχων και σε ποιον βαθμό θα εξασφαλιστούν τα συμφέροντά τους.

Σημαντική υποχώρηση παρατηρήθηκε από τον κλάδο της πληροφορικής. Οι μετοχές των BYTE (-3,4%), Epsilon (-4,01%), Performance (-4,29%) και Space (-2,84%) βρέθηκαν γρήγορα σε κοντινές στηρίξεις... φωνάζοντας για αγορά, παρόλο που πρέπει να προσεχθεί η συμπεριφορά τους στο ενδεχόμενο αρνητικής έκβασης στο σύνολο της αγοράς.

Επίσης, σε στηρίξεις βρέθηκε η μετοχή της Jumbo που διόρθωσε άτσαλα, απόρροια κυρίως των δηλώσεων της διοίκησης για την ανησυχία τους ως προς τις επιδόσεις της εταιρείας. Στον αντίποδα η μετοχή του Mytilineos αποσόβησε τα χειρότερα, κρατώντας κάποιες ισορροπίες (+2,22% με 5.16 εκατ. ευρώ τζίρο).

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.