Δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων στην Wall Street με νέα πίεση από τον πληθωρισμό

Δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων στην Wall Street με νέα πίεση από τον πληθωρισμό

Νευρικότητα για δεύτερη διαδοχική ημέρα παρουσιάζει η αμερικανική αγορά μετά την ισχυρή ανοδική αντίδραση της περασμένης εβδομάδας, με τους δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος στον απόηχο των νέων ανησυχητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Fed για σύσφιξη της πολιτικής της.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones μετά το άνοιγμα σε αρνητικό έδαφος πλέον κινείται ανοδικά με μικρά κέρδη 0,1% στις 35.690 μονάδες, ωστόσο ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται στις 4.652 μονάδες με πτώση 0,3% και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις που αποτυπώνονται σε απώλειες 0,8% με τον δείκτη στις 15.312 μονάδες.

Η είδηση της ημέρας ήταν ρυθμός ρεκόρ με τον οποίο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής (Δείκτης Τιμών Παραγωγού) τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ο οποίος ανήλθε στο 9,6% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 9,2% και σημειώνοντας υψηλό από τον Νοέμβριο του 2010.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρουμένων των έντονα ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, καταγράφηκε ρυθμός αύξησης 6,9% που ήταν επίσης ο υψηλότερος που έχει εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2014. Σε αυτό το μέρος ωστόσο η τελική μέτρηση ήταν καλύτερη σε ετήσια βάση, καθώς η εκτίμηση που είχε εκφραστεί ήταν στο 7,2%.

Τη μερίδα του λέοντος στην αύξηση των τιμών την είχαν τα αγαθά που είδαν την αξία τους να έχει ενισχυθεί κατά 1,2% (λίγο χαμηλότερα από το 1,3% του Οκτωβρίου) ενώ στις τιμές των υπηρεσιών η αύξηση κυμάνθηκε στο 0,7% - έχοντας όμως εκτιναχθεί από το 0,2% του περασμένου μήνα.

Τα στοιχεία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι ο γενικός πληθωρισμός στη χώρα θα επιμείνει περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι αξιωματούχοι της Fed το τελευταίο διάστημα, κάτι που οδηγεί στο ενδεχόμενο να υπάρξουν πιο «επιθετικές» ανακοινώσεις από την τράπεζα αύριο με την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου διήμερου συνεδρίου της.

Με τα έως τώρα δεδομένα αναμενόταν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα ανακοινώσει επιτάχυνση του tapering, δηλαδή της μείωσης του μηνιαίου ποσού αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί, αλλά πλέον δεν αποκλείεται και η προαναγγελία αύξησης των - ιστορικά χαμηλών - επιτοκίων της συντομότερα από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, προκειμένου να περιοριστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα του Reuters, αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Fed θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων της από τα σχεδόν μηδενικά σήμερα στο εύρος του 0,25% - 0,50% κατά το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους, συνεχίζοντας με αντίστοιχη αύξηση το τέταρτο τρίμηνο.

Όπως αναφέρει ο ανώτερος αναλυτής της FXTM Λούκμαν Οτουνούγκα σε σημείωμα προς τους πελάτες της, «η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει επιτάχυνση του tapering από τον Ιανουάριο του 2022 και με διπλάσιο ρυθμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός».

«Επί του παρόντος οι traders δίνουν πιθανότητα 73% σε τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων μέχρι τις αρχές Μαΐου 2022 και 100% σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2022», προσθέτει ο ίδιος.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο κλάδος της τεχνολογίας με τις παραδοσιακά αναπτυξιακές μετοχές των οποίων οι μελλοντικές αποδόσεις βρίσκονται σε συνάρτηση με το ύψος των επιτοκίων, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων.

Ενδεικτικά, η Microsoft βλέπει τον τίτλο της να κινείται στο -1,5%, ενώ η Tesla πραγματοποιεί βουτιά 3,3%.

Παράλληλα, επιπλέον πίεση στις σημερινές συναλλαγές ασκούν οι απώλειες 2% που σημειώνει η Ford, με φόντο της είδησης ότι η ανταγωνιστική της Toyota θα επενδύσει 35 δισ. δολάρια έως το 2030 στον κλάδο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, τομέα στον οποίο ο αμερικανικός κολοσσός επιχειρεί να ηγηθεί.