Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές καθώς επιβαρύνεται το κλίμα διεθνώς

Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές καθώς επιβαρύνεται το κλίμα διεθνώς

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να φοβούνται τις επιπτώσεις που θα έχει το άλμα των τιμών των εμπορευμάτων στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι νέες... περιπέτειες του κινεζικού γίγαντα Evergrande επιβαρύνουν περαιτέρω την επενδυτική διάθεση.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 455,85 μονάδες με απώλειες 0,35%, την ώρα που ο κλάδος των εταιρειών πρώτων υλών υποχωρεί άνω του 1,5% και ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στον δείκτη.

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,5% και βρίσκεται στις 15.120 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διαπραγματεύεται στις 6.533 μονάδες με πτώση 0,57%, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχωρεί κατά 0,6% κινούμενος στις 7.105 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB διαπραγματεύεται με απώλειες 0,3% στις 25.859 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 καταγράφει μικρότερη υποχώρηση της τάξεως του 0,1% κινούμενος στις 8.890 μονάδες.

Οι τιμές της ενέργειας, που συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία, σε συνδυασμό με τις διευρυμένες διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να συνιστούν «πονοκέφαλο» για τους επενδυτές, την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν εκφράσει - λιγότερο ή περισσότερο - την πρόθεσή τους να περιορίσουν τη στήριξη «μαμούθ» που παρείχαν στις οικονομίες λόγω πανδημίες.

Την ίδια ώρα πάντως, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα ανοίξουν την αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα - με την JPMorgan σήμερα - και οι εκτιμήσεις των αναλυτών βλέπουν ήπια αύξηση της κερδοφορίας μετά από τον διπλασιασμό των κερδών τους τα προηγούμενα τρίμηνα καθώς ο ρυθμός των εργασιών τους επιστρέφει στην κανονικότητα.

«Μπαίνοντας στο τέταρτο τρίμηνο είθισται να είμαστε αρκετά δυνατοί, ωστόσο με τη σεζόν εταιρικών αποτελεσμάτων και τον πληθωρισμό να συνδυάζονται στην παρούσα φάση, βλέπουμε αποστροφή κινδύνου», αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής στην IG Κρις  Μποσάμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, «οι αμερικανικές τράπεζες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενισχυμένες τις τελευταίες ημέρες και κινούνται προς ιστορικά υψηλά σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που είναι παραπάνω από ενδεικτικό για το πού βρίσκεται η βαρύτητα και ο ενθουσιασμός για τα αποτελέσματα αυτή τη στιγμή».

Κατά τα άλλα, νέα σύννεφα στην επενδυτική διάθεση έφερε η είδηση ότι ο κινεζικός γίγαντας του real estate Evergrande, που ταλαιπωρείται από μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, απέτυχε σήμερα για τρίτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να καλύψει την αποπληρωμή κουπονιού ομολόγων της, εντείνοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ντόμινο με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Πρόκειται για εξέλιξη που θέτει τους επενδυτές σε κίνδυνο σημαντικών απωλειών όταν λήξει η περίοδος χάριτος διάρκειας 30 ημερών για τον κινεζικό γίγαντα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με υποχρεώσεις συνολικού ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει άλλωστε το Reuters, εντός του 2022 λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 101,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εκδώσει κινεζικές επενδυτικές real estate, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή CGS – CIMB αναφέρει σε σημείωμά της ότι «βλέπουμε να έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες εάν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση στο πρόβλημα ρευστότητας».