Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για τη Wall

Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για τη Wall

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τους τρεις βασικούς δείκτες σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και αφορούν στην αγορά εργασίας χαρακτηρίστηκαν από επενδυτές και αναλυτές ως απογοητευτικά, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τις επερχόμενες αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ως προς τα επιτόκια.

Την ίδια ώρα οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν παρά τη μεγάλη εβδομαδιαία πτώση και ώθησαν τους δείκτες σε θετικό έδαφος. Ωστόσο οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δύο φορές μέσα στο 2016, κάτι που δεν άφησε «ασυγκίνητους» τους επενδυτές.

Κατά στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 79  μονάδων ή  0,45%  κλείνοντας στις 17.740 μονάδες και ο Nasdaq  κέρδισε 19 μονάδες ή  0.40% για να κλείσει στις 4.736 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 6 μονάδες ή 0,32% κλείνοντας στις 2.057 μονάδες.

Σε επιβράδυνση των προσλήψεων προχώρησαν τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, δημιουργώντας μόλις 160.000 νέες θέσεις εργασίας, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του MarketWatch, έκαναν λόγο για αύξηση των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 203.000.

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό στο 5%. Στα καλά νέα, οι μέσοι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 0,3% στα 25,53 δολάρια την ώρα. Το μέγεθος του Μαρτίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα σε 208.000 από τις 215.000, ενώ για το Φεβρουάριο οι καταστάσεις μισθοδοσίας αναθεωρήθηκαν σε 233.000 από τις 245.000.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση των μακροοικονομικών μεγεθών, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης κ. William Dudley σε συνέντευξή του στη New York Times υποβάθμισε τα σημερινά απογοητευτικά στοιχεία που αφορούν στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed ως προς τα επιτόκια ο κ. Dudley έκανε λόγο πως δύο αυξήσεις για το 2016 αποτελούν μια εύλογη προσδοκία, χωρίς ωστόσο να «δείχνει» τον Ιούνιο ως πιθανό μήνα για μια αύξηση.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της GoPro Inc. έχασε 2,33% καθώς απογοήτευσαν τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2016 που ανακοινώθηκαν χθες.

Στον αντίποδα, ράλι 9,09% για τη μετοχή της Herbalife Ltd. καθώς τα κέρδη τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Yelp Inc. έκανε άλμα 23,72% μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων της για τα έσοδα τριμήνου.

Νωρίτερα, τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Φεβρουάριο κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές. Σημειώνεται πως χρηματιστήρια της Ινδονησίας, της Νοτίου Κορέας και της Ταϊλάνδης παραμένουν κλειστά  λόγω αργίας.