Δεν αποκλείει νέο reverse split στον τραπεζικό δείκτη η διοίκηση του Χ.Α.

Δεν αποκλείει νέο reverse split στον τραπεζικό δείκτη η διοίκηση του Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πολύ έντονος προβληματισμός -έως και αναβρασμός- υπάρχει στις χρηματιστηριακές αρχές, στη διοίκηση του Χ.Α. αλλά και στις τάξεις των χρηματιστών για τα νέα ιστορικά χαμηλά κορυφαίων δεικτών της αγοράς, όπως του FTSE 25 και του τραπεζικού δείκτη, που έχοντας εξαϋλωθεί εντελώς, δυσχεραίνουν τη λειτουργία επιμέρους αγορών όπως τα παράγωγα!

Ο τραπεζικός δείκτης δε συμμετέχει στην αγορά παραγώγων όμως ο FTSE 15 συμμετέχει.

Αν και ακόμη δεν έχει παρθεί καμιά απόφαση, δεν αποκλείεται να έχουμε νέο reverse split στον τραπεζικό δείκτη, ακριβώς ένα χρόνο μετά το προηγούμενο που έλαβε χώρα σαν χθες, 4 Φεβρουάριου του 2015!

Στελέχη της ΕΧΑΕ τονίζουν στο liberal.gr «ασφαλώς και υπάρχει προβληματισμός λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί οι δείκτες, κυρίως ο τραπεζικός και λιγότερο ο FTSE 25. Στις όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να ζυγίσουμε δύο πράγματα: Την ψυχολογία της αγοράς αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς παραγώγων. Υπάρχει προβληματισμός ασφαλώς».

Χθες o τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 33,31 μονάδες με νέες απώλειες 10,29%, επίπεδα που είναι νέα ιστορικά χαμηλά! Μιλάμε για έναν δείκτη που στα ιστορικά υψηλά του 2007, είχε ανέλθει κοντά στις 8.000 μονάδες!

Παράλληλα, ο FTSE 25 έκλεισε στις 137,48 μονάδες (-5,49%), επίπεδα που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς το 2012, (δηλαδή στα προηγούμενα χαμηλά της αγοράς) η σύνθεση του εν λόγω δείκτη ήταν διαφορετική, όπως και η στάθμιση των περισσοτέρων μετοχών του! Άλλωστε τότε αποτελούνταν από 20 και όχι 25 μετοχές...

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 έγινε το πρώτο reverse split στον τραπεζικό δείκτη για την «καλύτερη απεικόνιση της αγοράς», μόνο που πλέον, ένα μόλις χρόνο μετά, ο εν λόγω κλαδικός δείκτης έχει ήδη ακυρώσει πολλαπλώς εκείνο το reverse split!

Πρόκειται για δραματική εξέλιξη, που καθρεφτίζει ανάγλυφα την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο που ήδη χθες κύλησε σε νέα χαμηλά 44 μηνών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και νέα ιστορικά χαμηλά σε ότι αφορά τις τράπεζες!

Θυμίζουμε ότι το περυσινό reverse split επί 10 στον ελληνικό τραπεζικό δείκτη (αλλά και στον FTSE/ΧΑ-ΧΑΚ, τον κοινό τραπεζικό δείκτη δηλαδή χρηματιστηρίου Αθηνών και Κύπρου), ήταν απόφαση που ελήφθη μπροστά στον κίνδυνο… εκμηδένισης του εν λόγω δείκτη!

Όπως τονίζουν κύκλοι του χρηματιστηρίου δεν μπορεί ένας τραπεζικός δείκτης να κινδυνεύει με… μηδενισμό, οπότε έγινε αυτό το… τρυκ, πρακτική που – όπως λένε – εφαρμόζεται και διεθνώς.

Έγινε για την καλύτερη απεικόνιση του εν λόγω δείκτη και για λόγους ψυχολογίας της αγοράς, ενώ θυμίζουμε ότι αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τα… πονταρίσματα στην αγορά παραγώγων, καθώς – όπως προαναφέρθηκε – ο τραπεζικός δείκτης δε συμμετέχουν στα παράγωγα.

Πέρυσι λοιπόν πολλαπλασιάστηκε επί 10 το κλείσιμο της 3ης Φεβρουαρίου που ήταν στις 75,39 μονάδες (με άνοδο εκείνη την ημέρα 17,96%), οπότε ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε την 4η Φεβρουαρίου από τις 761,64 μονάδες!

Η απόφαση για το περυσινό reverse split είχε ληφθεί μετά τα τότε νέα χαμηλά 28 ετών και στις 53,22 μονάδες που είχε βρεθεί τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου, ήτοι την Τετάρτη 28/1/2015.

Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από το 1987 που στην ουσία ήταν ιστορικό χαμηλό. Χθες όμως ο τραπεζικός δείκτης κύλησε στις 33,31 μονάδες, οπότε με ακόμη δύο – τρεις έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, κινδυνεύει με... μηδενισμό! Σημεία των καιρών...

Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 509,45 μονάδες (-3,83%) συμπληρώνοντας το 2ήμερο απώλειες περί το 8%. Οι 509 μονάδες είναι νέα χαμηλά τριάμισι ετών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 13 Ιουνίου 2012, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012!

Από την αρχή του 2016 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 19,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 43,47%!