Decentralized Finance - Σε ανάφλεξη οι εφαρμογές αποκεντρωμένης οικονομίας

Decentralized Finance - Σε ανάφλεξη οι εφαρμογές αποκεντρωμένης οικονομίας

Οι εφαρμογές αποκεντρωμένης οικονομίας που πυροδότησαν το ράλι το περσινό καλοκαίρι με αποδόσεις που δεν θα ονειρεύονταν ούτε στα πιο τρελά όνειρα τους διαχειριστές hedge funds, συνεχίζουν να δημιουργούν σύνθετα και καινοτόμα προϊόντα- ωστόσο τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν αναβρασμό στην αγορά.

Το 2ο τρίμηνο του 2021 ήταν μια συνέχεια αυτής της δυναμικής των αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων με τα περισσότερα δεδομένα να εκτοξεύονται σε νέα υψηλά όλων των εποχών στα μέσα του τριμήνου. Ωστόσο, καθώς οι ευρύτερες αγορές κρυπτονομισμάτων σημείωσαν καθοδική τάση, έτσι και οι DeFi εφαρμογές δεν είναι άτρωτες.

Οι όγκοι συναλλαγών των αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων συνέχισαν την εκρηκτική ανάπτυξή τους το 2ο τρίμηνο, φτάνοντας τα 405 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο - 117 φορές σε ετήσια βάση και αύξηση 83% από το πρώτο τρίμηνο.

Στο επίκεντρο αυτών τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται το Uniswap και το Thorchain. Πως αναμένεται οι εξελίξεις σε αυτά τα δύο πρωτόκολλα να επηρεάσουν την αγορά στο σύνολο;

Thorchain - Τρίτη κυβερνοεπίθεση στις δεξαμενές ρευστότητας σε ένα μήνα

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια ανάπτυξης και πολλαπλές καθυστερήσεις, το πρωτόκολλο cross-chain ρευστότητας THORChain κυκλοφόρησε τελικά την πρώτη εβδομάδα του Q2. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί σε μια «προστατευμένη» κυκλοφορία, με την κοινότητα να αυξάνει προοδευτικά ανώτατα όρια στις δεξαμενές ρευστότητας καθώς το δίκτυο μεγαλώνει, αποδεικνύει την ασφάλειά του και διορθώνει πιθανά προβλήματα. Προς το παρόν υποστηρίζει πέντε blockchain, συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin, Ethereum, Binance Chain, Bitcoin Cash και Litecoin, με σχέδια να συνδεθούν με πολλά άλλα τους επόμενους μήνες.

Ενώ ο όγκος μέχρι στιγμής έχει τεθεί σε περιορισμούς λόγω των αυτοεπιβαλλόμενων ανώτατων ορίων στα αποθέματά του, η ρευστότητα έχει αυξηθεί σε ακινητοποίηση με αυξήσεις ανώτατων ορίων που δείχνουν σαφή ζήτηση στην αγορά για παροχή ρευστότητας μεταξύ διαφορετικών δικτύων blockchain. Καθώς γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι κατευθυνόμαστε σε μελλοντική επικοινωνία μεταξύ πολλών δικτύων blockchain, το THORChain, παρέχει την απαραίτητη υποδομή για την πραγματοποίηση συναλλαγών μεταξύ διαφορετικών δικτύων blockchain χωρίς την μεσολάβηση κάποιου “διαπιστευμένου/ κεντροποιημένου” παρόχου.

Το δίκτυο την Παρασκευή δέχτηκε την τρίτη συνεχόμενη επίθεση σε περίοδο ενός μήνα. Οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια. Η συνολική ρευστότητα στην πλατφόρμα είναι περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτήν την επίθεση, η πλατφόρμα σημείωσε ζημιές αξίας 8 εκατομμύρια δολαρίων. Ο χάκερ φρόντισε να αφήσει ένα σημείωμα που εξηγεί ότι η επίθεση θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο επιζήμια. Στο πεδίο δεδομένων, ο χάκερ εξηγούσε ότι θα μπορούσε να έχει πάρει περισσότερα κρυπτονομισμάτων συμπεριλαμβανομένων των bitcoin $BTC, Ethereum $ETH και Binance Coin $BNB.

«Μην βιάζεστε να θέσετε σε παραγωγή κώδικα που ελέγχει 9 μηδενικά», πρόσθεσε στο μήνυμα ο χάκερ.

Το Thorchain αναγνώρισε ότι είχε δεχτεί μια «περίπλοκη επίθεση» και ότι ο χάκερ περιόρισε εν γνώσει του το αντίκτυπο της κυβερνοεπιθεσης. Ανέφερε ότι ο εισβολέας ζήτησε 10% από τα κλεμμένα κεφάλαια και ότι το ταμείο έχει τα χρήματα για να καλύψει την εκμετάλλευση. Παράλληλα ανακοίνωσαν επιβράδυνση των νέων προϊόντων με σκοπό να διορθώσουν πιθανά προβλήματα με τις τρέχουσες εκδόσεις.

Το Thorchain δήλωσε ότι σκοπεύει να κρατήσει το δίκτυο εκτός λειτουργίας προς το παρόν καθώς εξετάζει τον κώδικα. Όταν όλα τα μέρη δηλώσουν ικανοποίηση με την ασφάλεια του δικτύου, θα γίνει επανεκκίνηση. Το πρωτόκολλο δεν έχει δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα πραγματοποιηθεί κάθε στάδιο.

Πριν από αυτήν την επίθεση, το Thorchain υπέστη μια σχετικά μικρή επίθεση που κόστισε 140.000 δολάρια στα τέλη Ιουνίου και μια κυβερνοεπιθέσεις με λεία 5 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Το κρυπτονόμισμα του πρωτοκόλλου διαπραγματεύεται στα $3.30-$3.40 - που αντιστοιχεί σε πτώση 84% από το υψηλό των $20.87 τον Μάιο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του πρωτοκόλλου παραμένει στα περίπου $900 εκατομμύρια- δείχνοντας ψήφο των επενδυτών στις προοπτικές αυτού.