8ος χρόνος, ημέρα 2269η
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022

Crypto: Τι μάθαμε από το πολυαναμενόμενο merge των Rari Capital και Fei Protocol

Crypto: Τι μάθαμε από το πολυαναμενόμενο merge των Rari Capital και Fei Protocol

Την πρώτη «συγχώνευση» κρυπτονομισμάτων παρακολουθεί η αγορά καθώς το Rari Capital και το Fei Protocol θα λειτουργούν χρησιμοποιώντας ένα διακριτικό, υπό την ονομασία TRIBE, αλλά θα διατηρούν ξεχωριστές ομάδες προγραμματιστών για την ανάπτυξη των προϊόντων. Μετά την συγχώνευση το Rari κερδίζει ένα αποκλειστικό stablecoin, το $FEI, ενώ το Πρωτόκολλο Fei θα γίνει πιο χρήσιμο στο DeFi χάρη στις δεξαμενές δανεισμού και δανεισμού της Rari.

Ειδικότερα, τα δύο ανερχόμενα αποκεντρωμένα projects πραγματοποίησαν μια συγχώνευση δισεκατομμυρίων - ολοκληρώνοντας τις ψηφοφορίες που έληξαν τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει νέες προοπτικές, καθώς πλέον βρισκόμαστε στον αριθμό των 20.000+ κρυπτονομισμάτων, δημιουργώντας ευκαιρίες για μικρότερα κρυπτονομίσματα που μπορούν να αγοραστούν από άλλες κοινότητες και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας.

Οι κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων διακυβέρνησης RGT του Rari ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της συμφωνίας, όπως και οι κάτοχοι του διακριτικού διακυβέρνησης του Fei $TRIBE, το οποίο θα απορροφήσει το πρώτο. Οι ομάδες ανάπτυξης Rari και Fei πρότειναν αρχικά την ιδέα της ένωσης των δυνάμεων στα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο, μόνο μετά από αρκετές εβδομάδες και μερικούς γύρους τροποποιήσεων στους όρους της συμφωνίας, οι ευρύτερες κοινότητες των Fei και Rari αγκάλιασαν την ιδέα.

Τι είναι το Rari;

Το Rari Capital ιδρύθηκε από τους Jai Bhavnani, Jack Lipstone και David Lucid τον Ιούλιο του 2020 — όταν όλοι βρίσκονταν σε ηλικία κάτω των 20 ετών και είχαν ήδη ένα προγενέστερο DeFi startup στο βιογραφικό τους. Το Rari ξεκίνησε ως ένα είδος αυτοματοποίησης για τη δημιουργία πολιτικών για την καλύτερη εύρεση επιτοκίων από stable coins, αλλά τους τελευταίους 18 μήνες αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε ένα πρωτόκολλο που μοιάζει με χρηματαγορά με περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικής αξίας κλειδωμένη — κυρίως stable coins.

Τι είναι το Fei;

Το Πρωτόκολλο Fei κυκλοφόρησε μόλις πριν από εννέα μήνες, ως ένα stablecoin που εκδίδεται με βάση άλλα κρυπτονομίσματα ως εγγύηση. Όπως ο προκάτοχός του, το $DAI — το stablecoin που κυκλοφόρησε το MakerDAO πριν από τέσσερα χρόνια — το $FEI βασίζεται κυρίως σε απόθεμα 0Ethereum. Σε αντίθεση με το DAI, το $FEI βασίζεται σε ένα αλγοριθμικό μοντέλο που δίνει έμφαση στη ρευστότητα και όχι στην υπερασφάλεια / υπερ-ενεχυροποίηση που αποτελεί βασικό συστατικό του $DAI.

Στην δημιουργία του, το $FEI υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από Ethereum, αλλά σήμερα το PCV αποτελείται από περίπου 68% από $ETH και το υπόλοιπο από έναν συνδυασμό αποθεματικών, κυρίως αλλά αποκεντρωμένα stable coins. Σε αντίθεση με τα stablecoins όπως το USDT και το USDC, τα οποία υποστηρίζουν την έκδοσή τους με αποθεματικά εκτός blockchain - δηλαδή με δολάρια ΗΠΑ, η έκδοση του $FEI βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα έξυπνα συμβόλαια του πρωτοκόλλου που εκτελούνται στο Ethereum.

Υπάρχουν περίπου 734 εκατομμύρια δολάρια FEI σε κυκλοφορία, με κρυπτονομίσματα 1,06 δισεκατομμύρια στο έξυπνο συμβόλαιο — περίπου 137% υπερ-ενεχυροποίηση. Για σύγκριση, τα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε DAI έχουν αποθεματικά περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ETH, WBTC και το stablecoin USDC που το υποστηρίζουν — περίπου 200%.

Αρχικά οι δύο κοινότητες ήταν δύσπιστες. Ορισμένοι υποστηρικτές του TRIBE ήταν απρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση που υπέστη τον Μάιο του 2021 το Rari, η οποία ζημίωσε τους χρήστες του πρωτοκόλλου κατά 11 εκατομμύρια δολάρια αξίας $ΕΤΗ. Εν τω μεταξύ, ορισμένου υποστηρικτές του Rari επέμειναν ότι το RGT ήταν υποτιμημένο και ήταν απρόθυμοι να το ανταλλάξω με το TRIBE.

Η πρόταση συγχώνευσης απαιτούσε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα ενός έτους για τους κατόχους RGT να ανταλλάξουν τα διακριτικά τους με το TRIBE με σταθερή ισοτιμία περίπου 26,7 TRIBE ανά RGT. Η τελική πρόταση έλαβε την υποστήριξη πάνω από το 90% και των δύο κοινοτήτων.