Credit Suisse: Ξεκινά κάλυψη των ελληνικών τραπεζών

Credit Suisse: Ξεκινά κάλυψη των ελληνικών τραπεζών

Στην εκ νέου κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών μετοχών προχωρά η Credit Suisse σημειώνοντας ότι ενώ βλέπει περιθώρια ανόδου και για τις τέσσερις τράπεζες, προτιμά την Alpha Bank και την ΕΤΕ.

Πιο αναλυτικά, η Credit Suisse δίνει σύσταση «outperform» για Alpha Bank και Εθνική με τιμές-στόχους στα 2,93 ευρώ και 0,41 ευρώ αντίστοιχα και σύσταση «neutral» για τις Πειραιώς και Eurobank, με τιμές-στόχους στα 0,28 ευρώ και 1,06 ευρώ αντίστοιχα.

«Ενώ βλέπουμε ανοδικά περιθώρια και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, εκτιμούμε ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στις μακροοικονομικές και πολιτικές προοπτικές, καθώς και στην ικανότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, το «συγύρισμα» των ισολογισμών είναι υψίστης σημασίας για την επιστροφή στην κερδοφορία. Η διαχείριση των NPLs είναι κρίσιμη για την εξομάλυνση της κερδοφορίας και η ικανότητα κάθε τράπεζας να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια είναι ο παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά.

Ο οίκος κάνει λόγο για ταχύτερη αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, στο ξεκαθάρισμα των οποίων «πρωτοστατούν» οι Alpha Bank και Πειραιώς. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση των προοπτικών για την απασχόληση. «Ωστόσο, εκτιμούμε ότι η χαμηλότερη κάλυψη του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Τρ. Πειραιώς (44% έναντι 49%-53% των υπολοίπων) την κάνει πιο ευάλωτη σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των πιστώσεων, ενώ δεδομένης της υφιστάμενης αβεβαιότητας, πιστεύουμε ότι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις επιδόσεις της μετοχής.

Η ΕΤΕ είναι η προτιμώμενη από πλευράς κάλυψης και κεφαλαίων. Αν και η τράπεζα είναι «φορτωμένη» με στεγαστικά δάνεια, γεγονός που υποδεικνύει πιο αργή διαδικασία επίλυσης, η Credit Suisse εκτιμά ότι διαθέτει αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλκή κάλυψη για να καθαρίσει τα βιβλία της μέσω διαγραφών.