Commerzbank: Η τουρκική λίρα θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 9 λιρών/δολάριο

Commerzbank: Η τουρκική λίρα θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 9 λιρών/δολάριο

Κυριολεκτικά μία ανάσα από το επίπεδο των 8,80 λιρών/δολάριο βρέθηκε η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό στις συναλλαγές της Τρίτης, καθώς η επενδυτική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πλέον τις προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένει ένα νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στις 8,7957 λίρες/δολάριο, με τη γερμανική τράπεζα Commerzbank να βλέπει περαιτέρω πτώση του τουρκικού νομίσματος στις 9 λίρες/δολάριο.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας περιόδου υψηλής μεταβλητότητας και συνιστούν υπομονή στους επενδυτές καθώς, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος έντονων κερδοσκοπικών κινήσεων.

Εκτός από τα δεδομένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, όπως ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός, η έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων και το υψηλό επίπεδο ιδιωτικών χρεών σε ξένο νόμισμα, η τουρκική λίρα καλείται να «αντέξει» και στις πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί λόγω της εκτιμώμενης ανόδου του αμερικανικού δολαρίου στους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη οικονομική στρατηγική μείωσης των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. «Η ισοτιμία δολαρίου/λίρας κατέγραψε ιστορικό υψηλό και πλέον στοχεύει στο ψυχολογικό επίπεδο των 9 λιρών», τόνισε ο Άξελ Ράντολφ, ανώτερος τεχνικός αναλυτής της Commerzbank.