Citigroup: Στο 60-70% η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Citigroup: Στο 60-70% η πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της παραγωγής πετρελαίου

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα o OPEC, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να διευρύνουν τις μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου, κατά τη συνάντησή τους αργότερα τον Μάιο, αναφέρει η Citigroup.

Όπως μεταδίδει το cnbc, o επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Citigroup, Ed Morse, υπολογίζει σε 60-70% την πιθανότητα να μειωθεί η παραγωγή, η οποία με την παρούσα συμφωνία βρίσκεται στα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Μοrse, αναφέρει ότι η νέα μείωση, η οποία θα έχει ισχύ μέχρι το Μάρτιο του 2018, θα μπορούσε να φτάσει τα 300.000 – 500.000 βαρέλια ημερησίως επιπλέον της υπάρχουσας, ενώ θεωρεί ότι η Σαουδική Αραβία θα συνεισφέρει «τη μερίδα του λέοντος» από τις περικοπές.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας του σαουδαραβικού βασιλείου, Khalid al-Falih καθώς και ο Ρώσος ομόλογός του Alexander Novak, δήλωσαν πως επιθυμούν την παράταση της παρούσας συμφωνίας κατά 9 μήνες, και ότι θα συζητήσουν το θέμα και με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Ο OPEC αναμένεται να εγκρίνει την παράταση της συμφωνίας στη συνάντηση της 25ης Μαΐου.

«Δεν θα με εξέπληττε, εάν βρίσκονται (σ.σ. ο OPEC) σε διεργασίες για επιπλέον μείωση της παραγωγής» τονίζει ο Μorse, Μάλιστα επισημαίνει πως το γεγονός ότι συζητείται εννεάμηνη (αντί για εξάμηνη) παράταση της συμφωνίας σημαίνει ουσιαστικά ότι η μείωση της παραγωγής θα είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη.

Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί επιθυμούν να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου περί τα 60 δολάρια το βαρέλι.