Citi: «Βλέπει» ιστορικά υψηλά για τον χρυσό την επόμενη 2ετία

Citi: «Βλέπει» ιστορικά υψηλά για τον χρυσό την επόμενη 2ετία

Η τιμή του χρυσού θα κινηθεί ανοδικά μέσα στην επόμενη διετία και ενδέχεται να καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά, πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Citigroup, επικαλούμενη τον αυξημένο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης και την πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων από την Fed Κοντά στο μηδέν.

«Εκτιμούμε ότι οι τιμές spot του χρυσού θα κινηθούν ανοδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, διασπώντας πιθανότατα το επίπεδο των 2.000 δολαρίων και καταγράφοντας νέα υψηλά μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια», ανέφερε ο αναλυτής της Citi, Ακάς Ντόσι, σε σημερινό του σημείωμα.

Αν επαληθευτεί η εν λόγω πρόβλεψη τότε ο χρυσός θα καταρρίψει το ιστορικό ρεκόρ των 1.921,17 δολαρίων που κατέγραψε το 2011. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στις τιμές του χρυσού είναι τα πολύ χαμηλά επιτόκια, οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης, η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας και οι αυξημένες γεωπολιτικές διαμάχες. Επιπλέον, η Citi εκτιμά ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός σημείωσε νέο υψηλό 6 ετών μέσα στον Σεπτέμβριο καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο είναι έτοιμες να χαλαρώσουν περαιτέρω την πολιτική τους για να αντιμετωπίσουν την ραγδαία επιβράδυνση του εμπορίου εν τω μέσω του εμπορικού πολέμου.

Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ και οι προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν τόσο την Citi αλλά κυρίως τα σημάδια των αγορών. Αυτά είναι, όπως επισημαίνει, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα και η αποδυνάμωση των οικονομικών δεικτών με τον ταχύτερο ρυθμό από τη Μεγάλη ύφεση.

Σήμερα η τιμή spot του χρυσού διαμορφώνεται γύρω στα 1.491 δολάρια έχουν καταγράψει άνοδο της τάξης του 16% μέσα στο 2019, κυρίως λόγω του ράλι στους τελευταίους 4 μήνες, με την Citi να αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για την τιμή στο χρηματιστήριο Comex στα 1.575 δολάρια στο δ' τρίμηνο καις τα 1.675 δολάρια το 2020.