Χρηματιστήριο: Το διεθνές κλίμα, οι άμυνες και οι αγορές στα χαμηλά

Χρηματιστήριο: Το διεθνές κλίμα, οι άμυνες και οι αγορές στα χαμηλά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κάθε άλλο παρά «ασύμβατη» με τους... νόμους των αγορών αλλά και με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διήμερο διεθνώς στις αγορές είναι η συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων το 2019, έχοντας ολοκληρώσει το 11μηνο στο +47% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 105% στις τράπεζες.

Ο Δεκέμβριος μπήκε αρνητικά για τις αγορές, κάτι που έχει επηρεάσει και το Χ.Α. που καταγράφει πτώση το διήμερο 2,25% στο Γενικό Δείκτη και κοντά στο 3,40%, με την αγορά να δίνει “μάχες” για να κρατηθεί πάνω από κρίσιμες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις που για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στην περιοχή των 850 μονάδων.

Το μεγάλο στοίχημα όπου θα κριθούν πολλά σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή Στέφανο Γεωργίου (https://www.deiktes.net/), “είναι το κατά πόσον η αγορά αυτή θα μπορέσει να διαμορφώσει ένα υψηλότερο πυθμένα από αυτόν των 854,45 μονάδων ή εάν τελικά θα υποχωρήσει χαμηλότερα ακυρώνοντας τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση”.

Τηρουμένων των αναλογιών, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δείξει εξαιρετική συμπεριφορά αλλά και ανθεκτικότητα έως τώρα, σε μια συγκυρία μάλιστα μεγάλης «ζήτησης» για ρευστότητα λόγω έξαρσης εκδόσεων ομολόγων αλλά και αυξήσεων κεφαλαίου.

χρηματιστήριο

Αρκετά θετικό είναι το γεγονός ότι χθες, παρ'' ότι στο μέσον της συνεδρίασης η αγορά έφτασε να υποχωρεί έως 2,23%, εντούτοις στα χαμηλά εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον, οδηγώντας το κλείσιμο σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ενώ σε πολλές μετοχές του Large Cap (αλλά και τραπεζών), η πτώση μειώθηκε στο ήμισυ συγκριτικά με το ναδίρ της ημέρας.

Παράλληλα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,47 εκατ. ευρώ, σε μια συγκυρία που «τρέχει» το μεγάλο ομόλογο της Ελλάκτωρ, η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development και της Briq Properties, ενώ φαίνεται πως από μέρα σε μέσα θα γίνει και ενδιαφέρον placement σε εταιρεία μεγάλου βιομηχανικού ομίλου.

Όπως τονίζει στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η εικόνα της αγοράς εξακολουθεί να είναι πολύ καλή, τηρουμένου άλλωστε του διεθνούς κλίματος, ενώ δεν αλλάζουμε άποψη για την αισιόδοξη ματιά που βλέπουμε τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Είναι σε εξέλιξη το ομόλογο της Ελλάκτωρ καθώς και η ΑΜΚ της Lamda Development, υπάρχει ο διαγωνισμός για το καζίνο, η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις προγραμματικές της εξαγγελίες με εξαιρετική ταχύτητα και συνέπεια, δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε – μακροπρόθεσμα – για την αγορά, ασχέτως με την παροδική συγκυρία και τις εύλογες διορθώσεις. Πολλά θα αλλάξουν άλλωστε όταν ο Γενικός Δείκτης υπερβεί και κατοχυρώσει τις 900 μονάδες».

Μάλιστα, ο κ. Ζαχαράκης κάνει αναφορά και στο θέμα της ΔΕΗ (πρώτο μη τραπεζικό blue chips το 11μηνο με ράλι +150%), σημειώνοντας πως «βλέπουμε ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την εξυγίανση της επιχείρησης, κάτι που προεξοφλεί και η κίνηση στο ταμπλό. Δεν αποκλείεται η Επιχείρηση σε δεύτερη φάση, να δοκιμάσει με την σειρά της να βγει στις αγορές για δανεισμό αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς».

Ο Γ.Δ. έκλεισε χθες στις 881,28 μονάδες με πτώση 1,31%, έχοντας πολύ μεγάλη ενδοσυνεδριακή διακύμανση 21 μονάδων, από το υψηλό των 894,10 μονάδων (κοντά στο άνοιγμα) έως το χαμηλό των 873,05 μονάδων.

O FTSE έκλεισε στις 2.217,20 μονάδες με πτώση 1,34%, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 2.192,18 μονάδων, μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης. Οι 2.250 μονάδες του Large Cap που χάθηκαν από τη Δευτέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη ζώνη για την πορεία ευρύτερα όλης της αγοράς, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια – παρά τις προσπάθειες - δεν έχει μπορέσει να κατοχυρώσει και να «δέσει» με ασφάλεια αυτό το επίπεδο.

Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και 4,06% όταν υποχωρούσε μέχρι τις 848,91 μονάδες, όμως περιόρισε σημαντικά την πτώση του καθώς στο τέλος έκλεισε στις 872,32 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,42%.

Η αγορά λοιπόν, τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες έδειξε ότι δεν θέλει να πάει σε πιο γενικευμένη και ισχυρή διόρθωση, τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξει «άγρια» επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα διεθνώς. Σχεδόν οι μισές μετοχές του FTSE 25 χθες υποχωρούσαν 3-4% στο μέσον της συνεδρίασης, όμως στο φινάλε η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική. Μένει να δούμε πώς θα κινηθεί σήμερα και προσεχώς η αγορά, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνές κλίμα, το οποίο έχει επιδεινωθεί.