Χρηματιστήριο: Στηρίξεις στο φινάλε από blue chips στις 700 μονάδες

Χρηματιστήριο: Στηρίξεις στο φινάλε από blue chips στις 700 μονάδες

Μονοδιάστατα και μονοσήμαντα πτωτική ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς καταγράφηκαν εξ αρχής της ημέρας ισχυρές τραπεζικές πιέσεις, ενώ ελάχιστα ήταν τα blue chips του FTSE 25 που έβαλαν αναχώματα.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στον απόηχο των διαδικασιών των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, τα επικείμενα reverse split και το άνοιγμα των βιβλίων, καθώς επίσης και της εμφατικής αποχώρησης της Εθνικής από την Τουρκία μέσω της πώλησης του 100% της Finansbank.

Η είσοδος της Εθνικής στην Τουρκία μέσω της Finansbank το 2006 επί διοίκησης Τ. Αράπογλου ήταν η μεγαλύτερη επένδυση ελληνικής εταιρείας στο εξωτερικό και ήταν μια κίνηση που για τα τότε δεδομένα είχε χαρακτηριστεί στρατηγικά επιτυχημένη.

Στρατηγικά επιτυχημένη όχι μόνο από πλευράς οικονομικών – επιχειρησιακών δεδομένων αλλά και από πλευράς πολιτικής ή γεωστρατηγικής επιρροής.

Παρ' όλες τις εύλογες διαφωνίες για το τίμημα που είχε ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, η είσοδος της Εθνικής σε μια… αχανή και «παρθένα» σε ότι αφορά την επέκταση της πιστωτικής πίστης αγορά, ήταν μια επιλογή που άλλαζε τα δεδομένα για την τράπεζα - leader της χώρας μας.

Πλέον, η αποχώρηση από την τουρκική αγορά, μπορεί να δίνει σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» στην Εθνική, αλλά ασφαλώς είναι μια επιλογή... συρρίκνωσης, άμυνας και εσωστρέφειας. Μέσα σ' αυτές τις ρευστές συνθήκες λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε για τα καλά στη δική του… εσωστρέφεια, κινούμενο για 2η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά.

Ο Γενικός Δείκτης μετά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα κινήθηκε έντονα πτωτικά στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικώς στις 708,59 μονάδες με απώλειες 1,33% έχοντας χαμηλό ημέρας στις 704,56 μονάδες (-1,89%) και υψηλό στις 719,67 μονάδες (+0,21%) στο ξεκίνημα.

Πάντως, όπως φάνηκε καθ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, το ζητούμενο για όσους έχουν το γενικό… πρόσταγμα της αγοράς ήταν η διακράτηση της ζώνης ψυχολογίας των 700 μονάδων, κάτι που επιτεύχθηκε, παρ' ότι βεβαίως υπάρχουν τα (τεχνικά) περιθώρια θεμιτής διόρθωσης έως την περιοχή των 680 – 685 μονάδων. 

Οι τράπεζες έκλεισαν με απώλειες έως και 22,55%, ενώ έφτασαν να υποχωρούν έως και 26,47%, πιστοποιώντας το κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας και επιβεβαιώνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι απολύτως προσεκτικοί στους υπέρμετρους ενθουσιασμούς. Και τούτο διότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια που «χτίζουν» κλίμα απάνω σε πολύ βραχυχρόνιο momentum, οδηγώντας σε τεράστιες παλινδρομήσεις τις τραπεζικές μετοχές, που έχουν πλέον συμπεριφορά ακραίας περιφέρειας στο ταμπλό του Χ.Α..

Οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως οι Εurobank, Πειραιώς και Alpha Bank έφτασαν να υποχωρούν έως και 26,5%, με την Πειραιώς σήμερα στην κορυφή της πτώσης (-22,55%), ενώ Eurobank και Alpha Bank προέρχονταν από διήμερο ράλι 41,94% και 33% αντίστοιχα.

Τελικά, η Eurobank υποχώρησε 9,09%, παρ' ότι έφτασε να χάνει έως 22,73%, ενώ ακόμη πιο ήπιες ήταν οι απώλειες της Εθνικής (-4,09%) παρ' ότι υποχωρούσε έως και 10,56%.

Το… ιλιγγιώδες σε εύρος reverse split της Eurobank (100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή) απλώς μαρτυρά ξεκάθαρα την κατάσταση στο χώρο των τραπεζικών μετοχών, που είχαν γίνει φύλλο και φτερό, με τον κλάδο να αριθμοί περί τα 37 δισ. μετοχές, που είχαν κατέλθει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!

Όλες οι διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση, τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα reverse split είναι αρκετά δαιδαλώδεις, τίποτα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο και δεδομένου και χρειάζονται διπλές και τριπλές αναγνώσεις για να βγει άκρη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον απλό ιδιώτη επενδυτή που «βλέπει» επενδυτικά τις τράπεζες.

Μέσα σ' αυτή τη… σύγχυση, θα πρέπει να υπάρχει πολύ προσοχή στις διαδόσεις, στις φήμες και στις εκάστοτε «πληροφορίες», οι οποίες οδηγούν σε τεράστιες διακυμάνσεις τις τραπεζικές μετοχές.

Σημαντική πτώση έως 32,50% καταγράφηκε και στα warrants καθώς έλαβε χώρα «άδειασμα» από τα πονταρίσματα της Δευτέρας που είχαν οδηγήσει έως το +100%, ενώ πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, παρ' ότι μάζεψαν σημαντικά στο φινάλε.

Κύριο χαρακτηριστικό στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν η μόνιμη κίνηση σε θετική τροχιά για τη leader Coca Cola HBC που έκλεισε στα 22,21 ευρώ με άνοδο 1,69% πλησιάζοντας στα υψηλά έτους των 22,35 ευρώ που βρέθηκε τον Αύγουστο. Με επιρροή στο Γ.Δ. περί το 12%, ασφαλώς και παρέχει στήριγμα στη «μάχη» των 700 μονάδων, ενώ η αποτίμησή της ξεπερνά τα 8,1 δισ. ευρώ!

Θετική συνδρομή και από ΟΤΕ, Τιτάνα, Jumbo, Folli Follie και ΜΕΤΚΑ που επίσης έκλεισαν σε θετικό έδαφος στο φινάλε. Ο τζίρος της συνεδρίασης ήταν μειωμένος έναντι της Τρίτης καθώς διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 290 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 272,6 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες με τα 151 εκατ. στη Eurobank. Στο σύνολο της αγοράς 32 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που έκλεισαν χαμηλότερα.