Χρηματιστήριο: Οι αυξήσεις κεφαλαίου πιέζουν την αγορά

Χρηματιστήριο: Οι αυξήσεις κεφαλαίου πιέζουν την αγορά

Η σημερινή - κακή - ψυχολογία στο Χρηματιστήριο δίχως άλλο επηρεάστηκε από την ανακοίνωση της επικείμενης ΑΜΚ της ΔΕΗ και των όρων που αφορούν σε αυτήν. Και παρόλο που η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική τόσο για το μέλλον της εταιρείας όσο και για την οικονομία γενικότερα, λόγω των προσδοκιών, ο Δείκτης λύγισε από το βάρος των ρευστοποιήσεων με μεγάλο μάλιστα όγκο 98 εκατ. ευρώ.

Ως προς την πτώση της μετοχής της ΔΕΗ αυτό ισχύει διότι μέσες άκρες, υπολογίζοντας τη (χαμηλότερη) μετά-ΑΜΚ τιμή της μετοχής της, προκύπτει μια στρέβλωση, την οποία το ταμπλό προσπαθεί να αφομοιώσει. Ωστόσο, οι λόγοι που επέτρεψαν σε μια τόσο μεστή, τους τελευταίους πολλούς μήνες, αγορά να χειριστεί τόσο άτσαλα ένα τόσο καλό μεσοπρόθεσμα γεγονός, είναι λιγάκι διαφορετικοί.

Πρώτον, η ραστώνη της περιόδου Απριλίου - Αυγούστου κούρασε πολύ και με δεδομένο ότι οι λοιποί χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως συνέχιζαν ανοδικά, προέκυψε ενδελεχώς μια αμφιβολία για το πόσο καλά μπορεί να αποδώσει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεύτερον, ο κλυδωνισμός που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις εξελίξεις τόσο από το μέτωπο του επικείμενου tapering της Fed, όσο και της ειδησεογραφίας για τον Evergrande, ήταν αρκετός να αναγκάσει τον Δείκτη και αρκετές μετοχές να απολέσουν σημαντικά επίπεδα στηρίξεων, επιβαρύνοντας το κλίμα. Πλέον, όντας ήδη σε αρνητικό έδαφος πριν την εν λόγω ανακοίνωση της ΑΜΚ, ήταν μάλλον φυσικό να συσσωρευτούν πωλητές που ανησύχησαν για τις αγοραστικές τους θέσεις.

Και τρίτον, όπως έχει παρατηρηθεί και ειδησεογραφικά, έχουν λάβει χώρα πολλές ΑΜΚ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ενώ η εκτίμηση που επικρατεί στην αγορά είναι πως σύντομα και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο για να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία υπερβάλλουσας ρευστότητας. Αν αναλυθεί το παραπάνω γεγονός ωστόσο, μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί για τη μακροπρόθεσμη πορεία τόσο των εταιρειών όσο και των μετοχών τους στο ταμπλό, συνυπολογίζοντας και την επιτυχία τους ως προς την ένταση της συμμετοχής.

Και τούτο είναι ακριβές υπό τη θεώρηση της σύγκρισης αφενός με τα μεγέθη των κεφαλαίων που τελικά αντλήθηκαν, αφετέρου με τη χρονική περίοδο όπου έλαβαν χώρα οι τοποθετήσεις, όπου επισημαίνεται το πολύ εύφορο έδαφος.

Εξάλλου, αν αναλογιστεί κανείς και την αναλογία των εισροών ξένων προς εγχωρίων κεφαλαίων, διαφαίνεται το ενδιαφέρον από το εξωτερικό και η ποιότητα των κεφαλαίων αυτών, που σίγουρα δεν χαρακτηρίζονται κερδοσκοπικά όπως αυτά που εισέρρευσαν μια δεκαετία πριν.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα μάλλον επιβαρύνθηκε η εικόνα, διότι δεν υπήρξε αρκετό «καύσιμο» να υποστηριχτούν οι αγοραστικές θέσεις ώστε να κινηθεί το σύνολο του ταμπλό σε νεότερα υψηλά επίπεδα, καθώς χρησιμοποιήθηκε για τις εν λόγω ΑΜΚ. Τούτο επιβεβαιώνεται με την πορεία των όγκων συναλλαγών ανά μήνα, ο οποίος μειωνόταν σταδιακά οδηγώντας στην προαναφερθείσα ραστώνη.

Συνδέοντας τα παραπάνω με την τεχνική εικόνα της αγοράς, είναι βέβαιο ότι διανύουμε μια πτωτική βραχυπρόθεσμα κίνηση. Η σημερινή συνεδρίαση (-1,54% στις 873,10 μονάδες) προσπέλασε άμεσα το πρώτο σημείο εξόδου από αγοραστικές θέσεις, και βεβαίως δεν μπορούμε να μιλάμε για θετικό momentum αν δεν δούμε τουλάχιστον μια πρώτη κατοχύρωση των 902.

Μάλιστα, η αδυναμία - δις - να βγουν αγορές άνω των 902 μονάδων λειτούργησε ανασταλτικά για τοποθετήσεις εντός της περιοχής 900-870 και ελλείψει αγοραστών όλα κινήθηκαν πτωτικά, κάτι που μετεφράσθηκε ως πτωτικό τέμπο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίον ξεδιπλώθηκε η πτωτική κίνηση, δίνει εκ νέου σήμα πώλησης στις 875 μονάδες, που μάλιστα δοκιμάστηκε στο κλείσιμο.

Το επόμενο επίπεδο, στην περίπτωση που δεν αντιδράσει άμεσα η αγορά ώστε να αναιρέσει την πτωτικότητα είναι οι 835 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, η εικόνα από τις «μεγάλες» είναι παραδόξως καλή. Εξετάζοντας ενδεικτικά, έχουμε τα εξής:

ΟΠΑΠ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ διατηρεί επιθετικότατη εικόνα, διότι αφενός παραμένει ισχυρά ανοδική, αφετέρου κράτησε (οριακά) μέχρι και το επίπεδο των 13,30 που συνιστά στήριξη για τη συνέχεια.

ΔΕΗ

Η μετοχή της ΔΕΗ, όπως ήταν φυσικό, κατέρρευσε στο άκουσμα της ΑΜΚ της, χάνοντας τη μεσοπρόθεσμη τάση της.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και με γνώμονα ότι είναι (και θα είναι) η πρωταγωνίστρια της περιόδου, λόγω τόσο της εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και της επικείμενης ΑΜΚ, αφορά στην ίσως πιο ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή στο ταμπλό.

Mytilineos

Η μετοχή της Mytilineos μπορεί να έχασε το ανοδικό momentum, ωστόσο συναντά την κρίσιμη στήριξη των 14 ευρώ και γνωρίζοντας ότι η εταιρεία είναι εξαιρετική πρέπει να παραμένει πάντα στο επενδυτικό μας στόχαστρο.

Τέλος, όσον αφορά στις τράπεζες έχει αναφερθεί και πάλι ότι αφορούν σε τελείως διαφορετικές επενδυτικές περιπτώσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Το μακροοικονομικό πλαίσιο τις ευνοεί και φαίνεται ότι το μακροσκελές σήριαλ των ΜΕΑ φτάνει στο τέλος του, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για κερδοφορία.

Ο Δείκτης, οριακά κρατάει την ανοδικότητά του, ακόμα, με την ΕΤΕ να έχει στην παρούσα φάση την καλύτερη συμπεριφορά.

Διατραπεζικός δείκτης

Εθνική Τράπεζα

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.