7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο: Αξιόλογη προσπάθεια από διστακτικούς επενδυτές

Χρηματιστήριο: Αξιόλογη προσπάθεια από διστακτικούς επενδυτές

Η πολύ αισιόδοξη συμμετοχή των αγοραστών στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης αναχαιτίστηκε εντυπωσιακά μια μονάδα πριν τις 900, όπου και σταμάτησε εντελώς η διάθεση για τοποθετήσεις. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο πήρε την κατιούσα, αλλά έκλεισε σε αρνητικό έδαφος στα χαμηλά ημέρας, ωστόσο με μικρότερες απώλειες από αυτές που κατέγραψαν οι ευρωαγορές.

Συγκεκριμένα, μετά από 12 εναλλαγές προσήμου τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 891,3 μονάδες, απομειωμένος κατά 0,38%. Το πρόσημο του Δείκτη δεν αποτυπώνει επακριβώς την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι αγορές που τον οδήγησαν έως και τις παρυφές των 900 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 899 μονάδες) είχαν χαρακτήρα διάσπασης της πτωτικής μέγγενης που τον ταλαιπωρούσε από τις αρχές Οκτωβρίου.

Και με δεδομένη την άρνηση - τρεις φορές - των αγοραστών να ανέβουν άνω των 895 μονάδων στις περασμένες αρκετές συνεδριάσεις, ο εν λόγω σχηματισμός (όπως και η ενδεχόμενη διάσπασή του) έχει ιδιαίτερη αξία για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Προς το παρόν, η σημερινή κίνηση έδωσε παράλληλα και την επιβεβαίωση της διάσπασης, ώστε να εικάζεται ότι δόθηκε αγοραστικό σήμα στον ΓΔ στις 890 μονάδες, για μια πτήση προς τις 940 που συνιστούν ούτως ή άλλως το άνω όριο του μεσοπρόθεσμου ατασικού σχηματισμού.

Επίσης, με τα τωρινά δεδομένα το πρώτο στοπ φαίνεται κάτω από 880 μονάδες σε ημερήσιο κλείσιμο, ώστε ακόμα και αυτή η παράμετρος να λειτουργεί κατευναστικά στις οποιεσδήποτε αγοραστικές προσπάθειες.

Τέλος, ο βασικός άξονας παραμένει η εξαιρετική εικόνα των τραπεζικών μετοχών, κυρίως των Alpha, ETE και Eurobank. O Τραπεζικός Δείκτης παρέμεινε ανοδικός καθ' όλη τη διάρκεια της παραπάνω πτωτικής κίνησης, κάτι που μόνο θετικά μπορεί να μεταφρασθεί για τις διαθέσεις των μετόχων τους.

Και συνυπολογίζοντας ότι αφενός ο κλάδος σταθμίζει έντονα το ταμπλό, τόσο βάσει κεφαλαιοποίησης όσο και βάσει ψυχολογίας, αφετέρου ότι μια τέτοια στάση είναι πολύ παράδοξη για τα ελληνικά δεδομένα, είναι λογικό να κρίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παρατήρηση αυτή.

Κατά τα άλλα, τα πρόσημα στο ταμπλό ήταν μικτά με 51 ανοδικές μετοχές (8 από τον 25 άρη) και 50 πτωτικές. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και πάλι αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο πολλών συνεδριάσεων, στα 67,8 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 7 εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών, ενώ εντύπωση προκάλεσε ο αυξημένος όγκων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (λήξης Δεκεμβρίου) στις τραπεζικές μετοχές (6.563 σε Alpha, 5.802 σε ΕΤΕ και 3.940 σε Eurobank)

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.