Χρηματιστήριο Αθηνών: Tροχοπέδη στην προσπάθεια αντίδρασης οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Tροχοπέδη στην προσπάθεια αντίδρασης οι τράπεζες

Συνεδρίαση δύο ταχυτήτων, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες να προσπαθούν να ακολουθήσουν τον αρχικό θετικό βηματισμό της Ευρώπης, αλλά έπεσαν πάνω στην αδύναμη εικόνα του τραπεζικού κλάδου. Έτσι, παρά τις πρωτοβουλίες που πήραν οι λίγοι αγοραστές σε μη τραπεζικά blue chips, οι πιέσεις στις μετοχές των συστημικών τραπεζών, που ακολούθησαν το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, είχαν σαν αποτέλεσμα το γύρισμα του ΓΔΧΑ σε ελεγχόμενες απώλειες, εικόνα που διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα κληθούν να δείξουν αν για τις σημερινές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, έπαιξε ρόλο και η είδηση σύμφωνα με την οποία, «ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, αντιτάχθηκε στην πρόθεση της πλευράς Λαγκάρντ για βοήθεια προς τον Νότο, απόφαση που είχε ληφθεί στις 15 Ιουνίου και σύμφωνα με το Reuters επρόκειτο να μπει μπροστά από την Παρασκευή»

Αργία σήμερα στη Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας), με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στην ανάγνωση των πρακτικών της Fed, την Τετάρτη.

Αφού σχεδόν όλοι στη Wall Street έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους για το 2022, οι επενδυτές επικεντρώνονται τώρα σε ένα τοξικό μίγμα που προμηνύει στασιμοπληθωρισμό, καθώς και μεγαλύτερη ζημιά στις αποτιμήσεις. Τώρα οι αγορές είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, στην οποία η Fed προσπαθεί επίσης να προσαρμοστεί, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

“Είναι μια χαοτική και δαπανηρή περίοδος για πολλούς επενδυτές. Όμως για το 2022, το χειρότερο ξεπούλημα μετοχών εδώ και μισό αιώνα μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα”, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ο κύριος λόγος για αυτές τις σημαντικές απώλειες είναι οι κίνδυνοι ύφεσης που έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου. Αυτό συνέβη για διάφορους λόγους, αλλά πρώτος είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος, καθιστώντας αναγκαίο έναν πιο επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, από ότι ανέμεναν οι επενδυτές στην αρχή του χρόνου. Η μεγάλη ανησυχία των επενδυτών είναι ότι το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων επιτοκίων, θα είναι αρκετό για να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη», εξηγεί η Deutsche Bank.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, έχει γίνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλων των τελευταίων συνεδριάσεων. Και με δεδομένο ότι πλησιάζει το “peak” των διακοπών, η ανάκαμψη της συναλλακτικής δραστηριότητας, υπό νορμάλ συνθήκες, μοιάζει με “όνειρο θερινής νυκτός”.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης που εμφανίζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στην αδύναμη εικόνα του τραπεζικού κλάδου, ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οδηγούν τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους σε επιφυλακτική στάση.

Απόλυτα ενδεικτική η πρόσφατη επισήμανση της Beta Sec. που, μεταξύ άλλων, αναφέρει, “οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν να δυσκολεύονται να βγάλουν δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου με αποτέλεσμα η εικόνα της αγοράς να χάνει σε δυναμική, ακόμα και σε ημέρες που το εξωτερικό δείχνει πιο θετικά φορτισμένο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Deutsche Bank που σημειώνει ότι “οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, αν και έχουν φθηνές και ελκυστικές αποτιμήσεις, βρίσκονται στο περιθώριο και εκτός του ραντάρ των επενδυτών λόγω του risk-off κλίματος. Το νέο σκηνικό αβεβαιότητας και ανησυχιών που έχει δημιουργήσει η πληθωριστική κρίση και η στάση της ΕΚΤ, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο των αγορών το ρίσκο της Ελλάδας”.

Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις – επιστροφές κεφαλαίου, στην παρούσα φάση η αποστροφή επενδυτικού κινδύνου και η φροντίδα διατήρησης του κεφαλαίου, λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος, είναι αυτά που δείχνουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να διαφεύγει από τους ενεργούς επενδυτές, ότι στο μέσον του καλοκαιριού, η εγχώρια αγορά περιμένει αρκετά deals που, αν μη τι άλλο, θα διατηρήσουν κάποια ψήγματα ενδιαφέροντος στο ταμπλό, για τους κλάδους που αναμένονται εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα και λήγει στις 1/8/2022, η προαιρετική δημόσια πρόταση από την Allianz, προς τους μετόχους της Ευρ. Πίστης. Ο προτείνων προσφέρει το ποσό των 7,80 ευρώ ανά μετοχή.

Στις 6 Ιουλίου ξεκινά η δημόσια προσφορά για το πράσινο ομόλογο της Lamda Development, συνολικού ποσού κατά κεφάλαιο έως 230 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών, διαιρούμενου σε έως 230.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες, ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστης 1000 ευρώ. Στις 8 Ιουλίου λήγει η δημόσια προσφορά. Από 13 Ιουλίου η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο Χ.Α.

Στη γ.σ. της 22 Ιουλίου, οι μέτοχοι της Alpha Bank καλούνται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση σε είδος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής μετοχής έκδοσης της εταιρείας κατά το ποσό των ευρώ 0,01, προκειμένου να διανεμηθούν στους μετόχους της εισηγμένης, μετοχές έκδοσης κυπριακής θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία “Galaxy Mezz Ltd” που κατέχει η εταιρεία, αξίας που αντιστοιχεί στην αξία της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σημαντικό καταλύτη για την εβδομάδα που ξεκίνησε, αποτελεί η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch την Παρασκευή 8/7.

«Οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ και οι ανησυχίες για ύφεση ενισχύονται», αναφέρει η Eurobank Equities.

«Λόγω έλλειψης καταλυτών περιμένουμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί. Στο τρέχον περιβάλλον οι κορυφαίες μας επιλογές είναι Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ», αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Securities.

«Μία διαρκής βελτίωση του κλίματος της αγοράς φαίνεται απίθανη, μέχρι οι επενδυτές να λάβουν πειστικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», σύμφωνα με την άποψη της Euroxx Sec.

«Οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο της διολίσθησης των τιμών με μικρή εξαίρεση την Κίνα, όπου η άρση των περιορισμών δίνει μια αισιόδοξη διάθεση, προς το παρόν τουλάχιστον. Τα μακροοικονομικά στοιχεία σταδιακά επιδεινώνονται, ενώ ενδεχομένως βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο μισό ενός κύκλου ανόδου των επιτοκίων (στην Ευρώπη ακόμα στην αρχή). Στο εσωτερικό, προσεγγίζουμε μια πρώτη περιοχή πιθανής εμφάνισης σημαντικών αγοραστών, ήτοι την ζώνη των 790 - 780 μονάδων, αλλά με τις αναμενόμενες αποκοπές μερισμάτων ενδέχεται οι στηρίξεις να εντοπιστούν προς την περιοχή των 760 μονάδων», εκτιμά η Leon Depolas Sec.

«Την εβδομάδα που ξεκίνησε, παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο δείχνει να συνεχίζει την πτωτική του πορεία και η οποία τεχνικά δείχνει να έχει την επόμενη στήριξη κάτω από τις 800 μονάδες του ΓΔ. Οι βασικοί κίνδυνοι που παραμένουν για την ελληνική  αγορά είναι ο πληθωρισμός και οι ενδεχόμενες περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, κρατικών και εταιρικών, οι οποίες συνήθως προεξοφλούν την πορεία των οικονομικών δεικτών», σημειώνει η Merit Sec.

«Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στο εξωτερικό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έδειξαν να αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση, προκειμένου να τιθασεύουν τα πολυετή υψηλά του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Αμερική. Με το ενεργειακό κόστος να παραμένει πεισματικά ψηλά, τα δεδομένα δεν φαίνεται να αλλάζουν και αυτό θα διατηρήσει σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά νομισματικής σύσφιξης. Πρώτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 21 Ιουλίου και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το βασικό επιτόκιο παρέμβασης τοποθετούν την αύξηση στις 25 μονάδες βάσης, μια αύξηση που έρχεται στην ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια, αν δηλαδή το ‘ταξίδι’, όπως ανέφερε στην συνεδρίαση του Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ, θα αυξήσει το βηματισμό της στις 8 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας το παράδειγμα της FED. Μετά την αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, η FED ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, ή θα περιοριστεί στις 50 μονάδες βάσης. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 27 Ιουλίου, η οποία θα εξαρτηθεί από την ανακοίνωση του πληθωρισμού που προηγείται στις 13 Ιουλίου. Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των ανακοινώσεων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και των επιτοκίων, εκκινεί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

«Πρόκειται για ένα «σκληρό τεστ με την πραγματικότητα», αφού θα έχουμε καταγεγραμμένη την επίδοση των επιχειρήσεων σε μια μακρά περίοδο ενεργειακών τιμών ρεκόρ, υψηλών ναύλων και ακριβών εμπορευμάτων. Εντός των τειχών, η επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και η ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται υπό την διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα, αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία. Το κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, τουλάχιστον εκ των έσω και η Αγορά θα αναζητούσε μια είδηση επιχειρηματικού περιεχομένου μεγάλου βεληνεκούς, για να αποφύγει την εικόνα φθοράς των τελευταίων εβδομάδων. Τεχνικά, ο ΓΔ βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης των φετινών χαμηλών, τα οποία διαγραμματικά είναι δύσκολο πλέον να αποφύγει», υπενθυμίζει η Beta Sec.

«Στα τελειώματα ενός σχηματισμού, θέλει πολύ δυνατή ψυχολογία για να παρακολουθεί κάποιος από κοντά την αγορά, μιας και συνήθως ο χρόνος κυλά εναντίον της. Στην παρούσα χρειαζόμαστε μία καλή ανοδική συνεδρίαση, για να ανακόψουμε την τάση των τελευταίων ημερών. Το 788 - 785 είναι επίπεδο στήριξης, ικανό να δώσει ανοδική ανάσα στην αγορά. Μπροστά μας έχουμε δύο πιθανά deals σε κατασκευαστικό και ενεργειακό κλάδο και άλλο ένα deal στην πληροφορική. Αν κάποιος σκεφτεί ότι η Ελλάκτωρ πουλήθηκε στα 1,75 ευρώ ανά μετοχή και η Byte στα 3,75, θα καταλάβει ότι σε κάποιους η αγορά φαίνεται φτηνή», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Αφού ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 10%, είναι ο κύριος αντίξοος άνεμος που θα εμποδίσει την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022», αναφέρει η BNP Paribas.

«Μία ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης θα συνέβαλε, πιθανότατα, στην αναβάθμιση της οικονομίας τους επόμενους μήνες», όπως εκτιμά η Morgan Stanley.

O ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 497,75 (+0,45%) και 474,53 (-4,23%) και έκλεισε στις 486,99 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,72%%.

Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μεταξύ 812,23 (+0,80%) και 801,57 (-0,52%) και έκλεισε στις 805,55 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.

Ο τζίρος στα 40 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε “πακέτα”. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΡΑΙΓ (+1,16%), ΕΥΔΑΠ (+1,97%), ΟΠΑΠ (+1,75%), ΟΤΕ (+2,92%), ΜΠΕΛΑ (+2,12%), ΟΛΠ (+1,44%) και ΣΑΡ (+1,53%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-3,31%), ΕΥΡΩΒ (-1,31%), ΠΕΙΡ (-2,49%), ΒΙΟ (-1,93%), ΛΑΜΔΑ (-1,91%), ΜΥΤΙΛ (-3,56%) και TITC (-1,09%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι ΕΣΥΜΒ (+9,34%), ΙΝΚΑΤ (+7,02%), ΒΙΟΣΚ (+8,03%), ΙΝΤΚΑ (+5,88%) και ΕΚΤΕΡ (+5,42%). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, οι μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς ποσό 0,3422328734 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικών παρελθουσών χρήσεων, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,3251212297 ευρώ ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Flexopack ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,136 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,1292 ευρώ ανά μετοχή).

Και οι μετοχές της Βογιατζόγλου ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,19 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,1805 ευρώ ανά μετοχή).