Χρηματιστήριο Αθηνών: Το μεγάλο ραντεβού του Σεπτέμβρη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το μεγάλο ραντεβού του Σεπτέμβρη

Γουρλίδικος αποδείχθηκε ο νέος δείκτης εταιρικής υπευθυνότητας (ESG) που εισήγαγε το Χρηματιστήριο στις αρχές του μήνα με τιμή έναρξης τις 1000 μονάδες κλείνοντας με κέρδη 4,1% στον παρθενικό μήνα διαπραγμάτευσης. Ο Αύγουστος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη επίσης εμφάνισε αξιόλογα κέρδη 3,93% σημειώνοντας νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους (931 μονάδες) την τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές για το 2021 ως τώρα διαμορφώνονται στα 74,4 εκατ. ευρώ, βελτιωμένες κατά 15,3% σε σχέση με πέρυσι. Το οκτάμηνο έχει κλείσει πολλές εκκρεμότητες όπως οι δύο αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και η άνετη υπέρβαση του σκοπέλου των ευρωπαϊκών τεστ αντοχής, το κλείσιμο διαγωνισμών του Ελληνικού και της Εγνατίας οδού και της άντλησης κεφαλαίων από Aegean και Ελλάκτωρ.

Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μόνο ο μήνας που οι επενδυτές επιστρέφουν από τις διακοπές αλλά και ο μήνας που οι εταιρείες του ΧΑ θα μας δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το πρώτο μισό της χρονιάς. Ως τώρα η εικόνα μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική από το μικρό σχετικά δείγμα (15%) των εταιριών που έχει δημοσιεύσει μεγέθη με τον τζίρο να εμφανίζεται αυξημένος κατά 22,5% και τα λειτουργικά κέρδη να είναι αυξημένα πάνω από 100%. Βέβαια θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι η σύγκριση αφορά ειδικές περιόδους όπου η  λειτουργία της αγοράς δεν ήταν αδιάκοπη και η επίδραση δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλους τους κλάδους. Ωστόσο η επαφή με την πραγματικότητα φαίνεται να υποστηρίζει επί του παρόντος το ράλι από την αρχή της χρονιάς και κατά περίπτωση τις εξάρσεις που έχουν σημειωθεί σε επιμέρους μετοχές.

Το καλεντάρι του μήνα εκτός από αποτελέσματα υπόσχεται πάντως να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ξεκινώντας από αύριο αναμένεται η απόφαση για την πώληση της ΔΕΠΑ υποδομών η οποία εκτός από τα δημόσια έσοδα θα ενισχύσει την ρευστότητα των Ελληνικών Πετρελαίων. Το χρονικό όριο υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ λήγει την Παρασκευή σε μια συναλλαγή που εφόσον υλοποιηθεί μπορεί να αλλάξει θεαματικά τον ισολογισμό και τα παραγωγικά δεδομένα της ΔΕΗ. Την ερχόμενη Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου για το οποίο οι προσδοκίες της Αγοράς κινούνται στο 13% και πιθανότατα να οδηγήσει σε θετικές αναθεωρήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς. Στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Προς το τέλος του μήνα (26/9) θα διεξαχθούν οι Γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, μια εξέλιξη που θα κρίνει πολλά σε βάθος χρόνου. Μέσα στο μήνα επίσης αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το καζίνο του Ελληνικού και το διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ.

Όλα αυτά θα κρίνουν αν θα δούμε το Γενικό Δείκτη να κατακτά την τιμή ορόσημο των 1000 μονάδων ή αν θα χρειαστεί να περιμένουμε για καταλύτες με ισχυρότερο θετικό αποτύπωμα. Η υπομονή φέτος είχε ως τώρα ικανοποιητική απόδοση ανταμοιβής.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες