Χρηματιστήριο Αθηνών: Το κέρδος βγαίνει στο πινακίδιο αγοράς...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το κέρδος βγαίνει στο πινακίδιο αγοράς...

Φίλος και παλαιός συνάδελφος υποστηρίζει ότι η καλύτερη τακτική στο χρηματιστήριο είναι να αγοράζει κανείς φθηνά. «Τα κέρδη βγαίνουν στο πινακίδιο αγοράς» έλεγε χαρακτηριστικά. Βέβαια, το να θέλει να αγοράσει κανείς φθηνά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι σαν να υπονοεί ότι θα ξυπνήσει το πρωί. Μάλιστα. Αλλά τι ώρα;

Είναι λίγες οι φορές που θα καταλήξει κάποιος επενδυτής σε ένα συμπέρασμα αντικειμενικής «φθήνιας», σε μια ισχυρή ετυμηγορία πραγματικής ευκαιρίας για μια μετοχή. Οι αποφάσεις συνήθως λαμβάνουν υπόψη τους σχέδια αποτιμήσεων, ιστορικότητα, παρεμφερείς συναλλαγές, ομοειδής εταιρίες, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας καλά πληροφορημένης απόφασης. Άλλες φορές κάνουμε το λάθος να θεωρούμε μόνο και μόνο μια χαμηλή τιμή στο ταμπλό ευκαιρία επειδή η μετοχή στο παρελθόν ήταν σε πολλαπλάσια τιμή ενώ η εταιρία διανύει όντως τον τελευταίο κύκλο λειτουργίας οδεύοντας προς το τέλος του βίου της. 

Οι τρεις μεγάλες συναλλαγές που είδαμε φέτος στην εγχώρια αγορά και αφορούσαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ έχουν πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με την υπάρχουσα πληροφόρηση οι τιμές αγορών ήταν ελκυστικές, τα δυνητικά περιθώρια υποχώρησης περιορισμένα και η συμμετοχή ποιοτικών επενδυτών λειτουργούσε ως εγγύηση διακράτησης για το μεγαλύτερο μέρος των προσφερόμενων τίτλων από την επόμενη ημέρα των αυξήσεων.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις κεφαλαίου δημιουργούσαν επίσης την αίσθηση ότι όλοι οι συμμετέχοντες εκκινούσαν από την ίδια βάση, επομένως οι μέτοχοι είχαν ευθυγραμμισμένες προσδοκίες με διαφορετικό ορίζοντα και απόδοση ανάλογα με το ατομικό προφίλ ρίσκου. Οι δύο από αυτές είδαμε πως εξελίχθηκαν, η ΔΕΗ είναι σε εξέλιξη.

Η χθεσινή ανακοίνωση κάλυψης της αύξησης της ΔΕΗ από την πρώτη ώρα στο διεθνές βιβλίο προσφορών από ξένους επενδυτές στα 9 ευρώ δεν εξέπληξε ούτε για την ταχύτητα της ζήτησης, ούτε για την διαμόρφωση της τιμής στο ψηλό του εύρους.

Παρά τις όποιες αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν στην διαδικασία, το βασικό ζητούμενο που είναι η προοπτική και η υπεραξία για τον μέτοχο απαντώνται τόσο στο ενημερωτικό δελτίο όσο και στην επικαιροποιημένη παρουσίαση. Ίσως είναι από τις λίγες φορές που μια επιχείρηση δίνει με τόση αυτοπεποίθηση μεγέθη επόμενων χρήσεων τα οποία κατεβαίνουν ως την τελική γραμμή. 

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος για το 2024 είναι, με συνολικά έσοδα €4,88 δισ., τα EBITDA να διαμορφωθούν σε €1,314 δισ., τα καθαρά κέρδη σε €384 εκ. και τα κέρδη προ φόρων σε €554 εκ. Ακόμα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ενημερωτικού δελτίου, το 2026, με έσοδα €5,3 δισ., η ΔΕΗ θα έχει €1,73 δισ. EBITDA, καθαρά κέρδη στα €665 εκ. και κέρδη προ φόρων στα €924 εκ.

Μοιάζει λοιπόν με ευκαιρία. Και ο φίλος μου ο Κώστας - αυτός με το πινακίδιο αγοράς - σε παρόμοιες περιπτώσεις λέει ότι η ενδεδειγμένη στρατηγική είναι μία: «all in».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.