Χρηματιστήριο Αθηνών: Τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν είναι όπως παλιά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν είναι όπως παλιά

Χρειάστηκε μία μόνο ανακοίνωση που αφορούσε την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για να γυρίσουν όλα τούμπα και φυσικά η Ελληνική Αγορά να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μας είχε συνηθίσει τόσο καιρό.

Επί του παρόντος δεν έχει αλλάξει κάτι. Αυτό που προεξόφλησε χθες η Αγορά είναι ότι επιστροφή στην κανονικότητα ή σε ένα μεγάλο μέρος της θα έρθει μέσα στο ορατό μέλλον. Αν όντως η ανακάλυψη της Pfizer προσφέρει τέτοιο βαθμό προστασίας τότε μπορούμε να ονειρευόμαστε και πάλι ταξίδια εκτός Ελλάδος, μια τουριστική σεζόν που θα ξεκινάει από τον Απρίλιο και θα τελειώνει τον Οκτώβριο. Η χθεσινή ημέρα ήταν ότι πιο ελπιδοφόρο έχει συμβεί στον πλανήτη φέτος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουρισμό έναν κλάδο στον οποίο η Ελλάδα είχε φέτος συντριπτικές απώλειες.

Αν πάλι όλα αυτά φαίνονται μακρινά, μια βόλτα σε ένα εστιατόριο, μια συναυλία ή θεατρική παράσταση, ένα πρόγραμμα γυμναστηρίου ή ένας αγώνας ποδοσφαίρου, δραστηριότητες καθημερινές και σύντομες που αφορούν χιλιάδες πολίτες που ζουν από αυτές έχουν από χθες προϋποθέσεις να ξαναγίνουν μέρος του τρόπου ζωής. Η οικονομική ζωή δεν είναι μόνο οι επιχειρηματικές συμφωνίες ή τα χρηματιστήρια. Η οικονομική ζωή ξεκινάει από την δυνατότητα του πολίτη να καταναλώσει, να μπορεί να δημιουργεί εισόδημα, να μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία του και κυρίως την ζωή του σε ένα περιβάλλον που δεν «ανοίγει και κλείνει» με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι προσδοκίες

Τα ανοίγματα των επιχειρήσεων προς τους πιστωτές θα γίνουν διαχειρίσιμα βοηθώντας τον τραπεζικό κλάδο να επιταχύνει την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κόκκινων δανείων θα αποκτήσει και πάλι ρεαλιστική βάση αλλάζοντας τις προσδοκίες και την δυναμική του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον προγραμματισμό επενδύσεων σε έργα μεγάλης κλίμακας ο οποίος είναι σημαντικός για την απασχόληση.

Η ανακοίνωση της Pfizer λειτούργησε σαν οδοστρωτήρας στις αγορές και αν όντως αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε βαθμό επιτυχίας ανάλογο των κλινικών δοκιμών, ενδεχομένως να σημάνει την λήξη του συναγερμού. Τα χρηματιστήρια έκαναν αυτό που κάνουν πάντα: προεξοφλούν την είδηση, γυρίζουν τούμπα τις αποδόσεις και φεύγουν από αξίες χαμηλού ρίσκου αναζητώντας αυτούς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πίεσης στους μήνες που μεσολάβησαν από το Μάρτιο έως σήμερα.

Η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα από μια πρωτοφανή απειλή, μια νόσο άγνωστη που έφερε τα εθνικά συστήματα υγείας στα όρια τους. Δοκιμάστηκε και από όσους είδαν την νόσο αυτή σαν μια ευκαιρία για να διεκδικήσουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν κάνοντας την ανοησία τους αξίωμα. Δοκιμάστηκε γιατί οι προτεραιότητες αυτής της επείγουσας κατάστασης ήρθαν σε σύγκρουση με τις δουλειές μας, με συμφέροντα ή απλά τις συνήθειες μας.

Η επιστήμη, ο λόγος που ο άνθρωπος κατάφερε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στο πέρασμα των αιώνων, να ξεπεράσει δυσκολίες και αντιξοότητες που κανένα άλλο έμβιο ον στην Γη δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει θα είναι ο πραγματικός νικητής αυτής της πανδημίας. Κόντρα σε τσαρλατάνους, συνομωσιολόγους και ψεκασμένους αρνητές του πληκτρολογίου. Η χθεσινή άνοδος των αγορών ανήκει σε όσους πίστεψαν στην επιστήμη, σε όσους τις μαύρες ημέρες των θανάτων και του καλπασμού των κρουσμάτων διατηρούσαν την αισιοδοξία και την πίστη τους στις ικανότητες του ανθρώπινου νου.

Αλλαγή σελίδας;

Γυρίζουμε σελίδα λοιπόν; Ακόμα δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά χωρίς κάποιο αστερίσκο ή επιφύλαξη. Ο επόμενος σταθμός είναι η κυκλοφορία του εμβολίου, η πραγματική δοκιμή στον πληθυσμό.

Μέχρι τότε ο βαθμός της εγρήγορσης θα είναι αυξημένος, ακόμα διανύουμε την 4 ημέρα της δεύτερης φάσης απαγόρευσης της κυκλοφορίας και μετράμε δεκάδες νεκρούς και κρούσματα σε τετραψήφια μεγέθη σε καθημερινή βάση.

Το χτύπημα στην οικονομία είναι σοβαρό αλλά όχι ανεπανόρθωτο. Υπάρχει αρκετή συμφωνημένη ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά από την Ευρώπη τα επόμενη τρία χρόνια αλλά αυτό είναι κάτι γνωστό εδώ και μήνες.

Η χθεσινή ημέρα άλλαξε προς το καλύτερο την ψυχολογία. Και αυτό ίσως είναι το δεύτερο πιο σημαντικό βήμα μετά το εμβόλιο. 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.