Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις

Με τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές, όλη τη χρηματιστηριακή εβδομάδα δηλαδή, ολοκλήρωσε ο γενικός δείκτης την πρώτη εβδομάδα μετά το δεκαπενταύγουστο. Η πορεία της αγοράς αποτυπώνει το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο διατηρείται εδώ και αρκετές εβδομάδες, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά ξανά πάνω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τις 6 Ιουνίου. Ο Ιούνιος ήταν πτωτικός μήνας, αλλά από τις αρχές Ιουλίου ξεκίνησε η ανοδική κίνηση, πρώτα ως αντίδραση από τις 780 μονάδες και στη συνέχεια, ως τραπεζικό ράλι λόγω αποτελεσμάτων.

Η εβδομάδα αυτή ήταν που άλλαξε ξανά το πρόσημο στο Χρηματιστήριο και πλέον από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο, αν και οριακή, ενώ στις αρχές Ιουλίου είχε φτάσει να υποχωρεί έως και 13%. Η πορεία της ανεργίας, της ανάπτυξης, του τουρισμού, τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ήταν μεταξύ των λόγων που έφεραν την ανοδική κίνηση.

Σήμερα και πάλι το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να κινηθεί υψηλότερα παρά το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές αγορές κυριαρχούσαν τάσεις διόρθωσης. Ωστόσο, στις τελικές δημοπρασίες η άνοδος περιορίστηκε στο 0,17% με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 899,16 μονάδες, κυρίως λόγω της διεύρυνσης των απωλειών στην Ευρώπη και το πτωτικό άνοιγμα στη Wall Street.

Σημειώνεται πως η εβδομάδα ήταν ανοδική κατά 2,32%. Ο τζίρος λόγω αρκετών πακέτων ήταν ενισχυμένος στα 84,6 εκατ. ευρώ αλλά οι προσυμφωνημένες συναλλαγές ανήλθαν στα 37,6 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,14%, με την Πειραιώς να καταγράφει άνοδο 1,89%, τη Eurobank να μένει αμετάβλητη, την Alpha Bank να υποχωρεί οριακά κατά 0,02% και την Εθνική να έχει απώλειες 0,20%. Σημειώνεται πως ενδοσυνεδριακά όλες οι συστημικές κατέγραφαν άνοδο.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Motor Oil, η οποία στις τελικές δημοπρασίες έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 18 ευρώ με άνοδο 2,68% και τα ΕΛΠΕ, τα οποία ενισχύθηκαν 1,70%. Με άνοδο 1,14% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Coca Cola. Λόγω βαρύτητας πάντως κάποιων μετοχών ο FTSE 25 ενισχύθηκε 0,11% αν και η πλειονότητα των μετοχών του είχε απώλειες. Συγκεκριμένα 6 ενισχύθηκαν, 1 έμεινε αμετάβλητη και οι υπόλοιπες είχαν απώλειες. Τις μεγαλύτερες η Ελλάκτωρ (-2,10%), ο ΟΛΠ έχασε 1,13%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 0,94%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 0,91% και η ΔΕΗ 0,83%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε η Alpha Αστικά Ακίνητα με άνοδο 9,78% και ανεκτέλεστο 55 χιλ. τεμαχίων, λόγω της ανακοίνωσης για διανομή μερίσματος 3,42 ευρώ ανά μετοχή. Η Frigoglass με όγκο πάνω από 1,2 εκατ. τεμάχια ενισχύθηκε 7,50% και η Unibios είχε άνοδο 6,07%. Στον αντίποδα η Τράπεζα Αττικής υποχώρησε 14,18%, η Χαϊδεμένος 7,34% και η AVE 2,94%.