Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ελληνικά outsider της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για το 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα ελληνικά outsider της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για το 2022

Έχασαν το τρένο της ανόδου φέτος αλλά έχουν τις προϋποθέσεις να καλύψουν το χαμένο έδαφος του χρόνου. Οι τέσσερις εταιρείες που παρουσιάζουμε σήμερα ανήκουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, δίνουν μερίσματα, εμφάνισαν αρνητική απόδοση ή οριακά θετική φέτος, κοιτούν ωστόσο το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία κλείνοντας μια παρένθεση που οφείλεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Τα outsider μπορεί να έχουν τους λόγους τους που βρίσκονται εκεί και πιθανώς πίσω από την υστέρηση τους να βρίσκονται άγνωστες αδυναμίες που να μην συνδέονται απαραίτητα με τις οικονομικές επιδόσεις τους. Όπως και στο ποδόσφαιρο όμως αν η επιλογή «βγει» πληρώνει πάντα περισσότερο.

Τιτάν: Φέτος η μετοχή απογοήτευσε με την εικόνα της στο Χρηματιστήριο παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος επέστρεψε σε οργανική κερδοφορία ενώ παρά την μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος στην Τουρκία δεν γύρισαν αρνητικά τα μεγέθη της. Η μετοχή τιμωρήθηκε κυρίως για περιβαλλοντικούς ρόλους που συνδέονται με τις εκπομπές ρύπων παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η αναγκαιότητα αγορών δικαιωμάτων ως το 2025.

Τα έργα από το RRF, οι ιδιωτικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ)  και το πακέτο ανάπτυξης στις υποδομές στις ΗΠΑ υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις από το 2022 στις βασικές αγορές της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Σταθερά προσανατολισμένη στο να δίνει μερίσματα (0,4 ευρώ το 2020) δικαιολογώντας το κόστος παραμονής, η αποτίμηση απέχει από τους ιστορικούς μέσους όρους διαπραγμάτευσης 1,5 φορά τα λειτουργικά της κέρδη και αυτό αποτελεί ένα αξιόλογο δυνητικό ανοδικό περιθώριο. 

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Οι συναλλαγές ανέβηκαν το 2021 (+12%) όχι όμως τόσο ώστε να αποτελέσουν καταλύτη για την αλλαγή των όρων που αποτιμάται η μετοχή. Εντός του 2022 θα λάβει χώρα η διάθεση –μέρους- του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ, η πώληση της Attica Group, ενώ η ουρά των εισαγωγών έχει πλέον τρεις νέες εισηγμένες και οκτώ ομολογιακές εκδόσεις. Το 2022 η ΕΧΑΕ μπαίνει με 6 εταιρείες στον MSCI έναντι 3 στις αρχές του 2021, έχει επομένως ένα πιο διεθνοποιημένο προφίλ.

Παράλληλα η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η πρακτικά μηδενική απόδοση των καταθέσεων και η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσουν περισσότερους λόγους για την είσοδο κεφαλαίων στην αγορά. Οι αποτιμήσεις του κλάδου διεθνώς παραμένουν σε υψηλούς πολλαπλασιαστές ενώ η αλλαγή ηγεσίας επίσης είναι ένα θέμα κριτικής σημασίας για τη στρατηγική του ομίλου. 

Jumbo: Παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τους περιορισμούς στα καταστήματα λόγω πανδημίας και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεων το Jumbo κλείνει τη χρονιά με τζίρου που θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ και κέρδη που δεν θα είναι μικρότερα των 150 εκατ. ευρώ. Το καθαρό ταμείο της εταιρείας μετά την πληρωμή του μερίσματος θα βρεθεί στα 400 εκατ. ευρώ μέγεθος ικανό για απρόσκοπτες διανομές μερισμάτων αλλά και αναθεώρησης των προοπτικών ανάπτυξης εφόσον αναχαιτιστεί η πανδημία. Η κεφαλαιοποίηση με 11 φορές εκτιμώμενη κερδοφορία του 2021 έχει μικρά περιθώρια υποχώρησης.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Χρειάστηκε να γίνει… Τέξας για να χαθεί το momentum στην κερδοφορία του ομίλου και να μείνει η μετοχή σε χαμηλή πτήση τη φετινή χρονιά. Παρόλα αυτά το εγκατεστημένο δυναμικό αναμένεται να ενισχυθεί με 330MW έως το τέλος του 2022 με ταρίφες που θα καλύψουν με το παραπάνω το χαμένο έδαφος της Αμερικής.

Στα υπό ανάπτυξη έργα περιλαμβάνεται και το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία συνολικού δυναμικού 600MW το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Στο τέλος του 2022 εκτιμάται ότι το συνολικό εγκατεστημένο δυναμικό της ΤΕΡΝΑ θα φθάσει τα 2.000MW διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία του ομίλου στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Οι αποτιμήσεις του κλάδου διεθνώς ξεκινούν από διψήφια νούμερα λειτουργικών κερδών προς επιχειρηματική αξία ενώ οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε εγκατεστημένη δυναμικότητα τέτοιων μεγεθών φθάνουν και τις 16 φορές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.