8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα

Την κίνηση των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, ακολούθησε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου και αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, με το εύρος κίνησης να περιορίζεται οριακά χαμηλότερα των εννέα μονάδων και με τις συναλλαγές να παραμένουν στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών. Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, σημειώνοντας την αδυναμία πρόβλεψης, όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, σε διεθνείς αγορές και Χ.Α.

«Τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν και δυσκολεύουν τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις, καθώς ξεκινά το 2ο τρίμηνο του έτους. Ο ΓΔΧΑ έχει καλύψει το έδαφος από την 2η ημέρα του πολέμου και το επικρατέστερο σενάριο είναι να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στο γεωπολιτικό, οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναζητά η αγορά στο ενεργειακό μέτωπο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν την Τετάρτη τα πρακτικά της FED όπου πιθανότατα να επισφραγιστεί μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50μβ στην επόμενη συνάντηση τον Μάιο. Στο εσωτερικό, συνεχίζουν οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την ΔΕΗ να ανακοινώνει αύριο μετά την συνεδρίαση και την Lamda και Quest την Τετάρτη επίσης μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ελλείψει σημαντικών εξελίξεων εκτιμούμε ότι το σενάριο της συσσώρευσης με ελεγχόμενες διακυμάνσεις να είναι το επικρατέστερο. Συνολικά, παραμένουμε θετικοί ως προς τις επενδυτικές μας επιλογές, διατηρώντας ωστόσο και την απαιτούμενη ρευστότητα», τονίζει η Leon Depolas Sec.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο, σχετικά άγνωστη για τα αποτελέσματά της, γεγονός που θα αυξήσει την ανασφάλεια και το volatility. Από την άλλη, όσο η οικονομία καταφέρνει να συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα τραβήξει ανοδικά και το χρηματιστήριο. Οι προβλέψεις, ακόμα και για το δύσκολο 2022, κάνουν λόγο για 3,5% ανάπτυξη. Όσο πιο σωστά και μελετημένα βήματα κάνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να καλύψουμε το χαμένο ΑΕΠ της τελευταίας 10ετιας, ενώ με αφορμή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα σαν ένωση, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό σε κάθε περίπτωση ωφελεί σημαντικά και την χώρα μας. Στις 22 Απριλίου περιμένουμε την αξιολόγηση από την S&P, ενώ ο Απρίλιος, στατιστικά, μοιράζει κέρδη στις αγορές», υπενθυμίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πέρα από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο, η έλευση του Απριλίου υπόσχεται πάντως μια πυκνή ροή νέων, εντός και εκτός συνόρων. Στο διεθνές πεδίο ξεχωρίζουν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους στις 10 και 24 Απριλίου. Στην Αμερική οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2022 ξεκινούν, με τις τράπεζες να ανοίγουν την αυλαία την δεύτερη εβδομάδα του μήνα.

Στην Ελλάδα, εκτός από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2021, έως το τέλος του μήνα, η αξιολόγηση της S&P την Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου, ξεχωρίζει από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις. Επιπλέον μέσα στο μήνα θα τρέξουν οι πρώτες τακτικές γενικές συνελεύσεις της χρονιάς, ενώ θα επανεκκινήσουν οι παρουσιάσεις στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, γεμίζοντας με περισσότερη πληροφόρηση για την προοπτική της χρονιάς, την ειδησεογραφία. Επιχειρηματικά τέλος, η 20η Απριλίου είναι, ως τώρα, το χρονικό ορόσημο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Άρα υπάρχει πολύ υλικό που θα κρατήσει ‘ζωντανή’ την Αγορά, παρά τις τέσσερις αργίες που έχει ο μήνας.

«Με τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, των Αστικών Ακινήτων και της Ευρωπαϊκής Πίστης αύριο Τρίτη, συνεχίζεται η ροή των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του 2021. Την Τετάρτη ακολουθούν οι Lamda Development και Quest Holdings, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της Πειραιώς. Η εβδομάδα θα κλείσει με τα αποτελέσματα της Premia Properties την ερχόμενη Παρασκευή. Από το μέτωπο των τακτικών γενικών συνελεύσεων ξεχωρίζουν οι Autohellas (5/4 Μέρισμα €0,46), Γενική Εμπορίου (6/4 Μέρισμα €0,055) και Τράπεζα Ελλάδος (7/4 Μέρισμα €0,672), με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανάγνωση των προβλέψεων για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες του 2022. Στις 6 και 7 Απριλίου, ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής για τις δημόσιες προτάσεις της Καραμολέγκος και της Νίκας, αντίστοιχα”, σημειώνει η Beta Sec.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι οι διαχειριστές που έχουν βάλει υπό στενότερη παρακολούθηση την πορεία των αμερικανικών ομολόγων. «Η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκπέμπει ανησυχητικά σήματα για την αμερικανική οικονομία, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή ύφεση τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, η απόδοση του 2ετους τίτλου σκαρφάλωσε σε υψηλότερο επίπεδο από την απόδοση του 10ετους, για πρώτη φορά από το 2019», σημείωνε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα 1,31 ευρώ, από 1,45 ευρώ μείωσε την τιμή - στόχο για την Alpha Bank η Eurobank Equities, διατηρώντας σύσταση διακράτησης. Σύσταση αγοράς για Εθνική με διατήρηση της τιμής - στόχου στα 4,20 ευρώ και σύσταση αγοράς για Πειραιώς με τιμή - στόχο στα 1,74 ευρώ, από 1,91 ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 646,20 (-0,70%) και 660,43 μονάδων (+1,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 655,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 886,38 (-0,49%) και 895,31 μονάδων (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 893,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 50 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΛΦΑ (+1,01%), ΕΤΕ (+2,01%), ΜΥΤΙΛ (+3,17%), ΔΕΗ (+1,43%), ΚΟΥΕΣ (+2,54%), ΜΟΗ (+1,26%), ΜΠΕΛΑ (+1,83%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΕΕ (-2,38%), ΣΑΡ (-1,10%) και TITC (-3,12%)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κατάφεραν να διακριθούν συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΕΒΡΟΦ (+14,46%), ΙΝΛΟΤ (+11,32%), ΠΡΟΦ (+3,36%), ΚΟΥΑΛ (+3,75%) και ΟΤΟΕΛ (+2,98%).

Η τελική εικόνα δείχνει 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών και 10 τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.