Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,83% με στήριξη από τράπεζες και επιλεγμένα «χαρτιά»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,83% με στήριξη από τράπεζες και επιλεγμένα «χαρτιά»

Με μεταβλητότητα, αλλά πάντα σε θετικό έδαφος, κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας υψηλό δύο μηνών. Η επενδυτική ψυχολογία μετά και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι βελτιωμένη, ενώ τα ισχυρά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο που δημοσίευσε η Coca Cola, μαζί με την επιστροφή του guidance από τη διοίκηση έδωσαν κέρδη στο Χ.Α.

Επιπλέον τα σημερινά στοιχεία από την πορεία του δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ έδειξαν αποκλιμάκωση και αποτελούν μία ακόμη ένδειξη πως οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν. Αυτό μεταφράζεται από τους επενδυτές ως ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων και δικαιολογούν τοποθετήσεις στα χρηματιστήρια αξιών.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,83% και έκλεισε στις 882,77 μονάδες με το υψηλό ημέρας να είναι στις 885 μονάδες και το χαμηλό στις 876,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σε χαμηλά λόγω περιόδου επίπεδα δεν ξεπέρασε τα 42 εκατ. ευρώ εκ των οποίων σε προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν 4 εκατ. ευρώ.

Η Coca Cola ξεχώρισε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση λόγω των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 34,5% και ανήλθαν στα 316,9 εκατ. ευρώ από 235,6 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση επανέφερε την εκτίμηση για συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 740 εκατ. ευρώ και 820 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων και η μετοχή κινήθηκε με άνοδο 2,41% κλείνοντας στα 24,26 ευρώ με την αποτίμηση ξανά πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,21% με την Πειραιώς να κλείνει σε υψηλό ημέρας και με άνοδο 3,76%. Ισχυρή άνοδο 1,93% κατέγραψε η Alpha Bank, ενώ ηπιότερα ανοδικά κατά 1,01% κινήθηκε η Εθνική και αμετάβλητη παρέμεινε η Πειραιώς. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Μυτιληναίος με άνοδο 2,92% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας (15,50 ευρώ), η Motor Oil με άνοδο 2,22%, η Lamda (+1,44%) και ο ΟΠΑΠ (1,27%). Υποχώρησαν άνω του 1% ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean και με μικρότερες απώλειες έκλεισαν ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή. Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις με καλή άνοδο και καλές συναλλαγές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση Phoenix Vega Mezz, Fourlis, Frigoglass και Ξυλεμπορία.