Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ιστορικό χαμηλό οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε ιστορικό χαμηλό οι τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Υπό την ομηρία και τον απόλυτο εγκλωβισμό από τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, συμπληρώνοντας μια ακόμη πτωτική εβδομάδα, καθώς και την όγδοη πτωτική συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες!

Η αγορά όχι μόνο αδυνατεί να κάνει έστω και τεχνικής φύσης αντίδραση παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, αλλά «κρεμάει» διαρκώς χαμηλότερα, χάνοντας στηρίξεις και κρίσιμες τεχνικές περιοχές.

Ο Γ.Δ. έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τις 730 – 720 μονάδες, κατόπιν απώλεσε εύκολα το ψυχολογικό κυρίως όριο των 700 μονάδων, μετά έχασε τις 680 – 685, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής δόθηκε μάχη για τη διακράτηση των 650 μονάδων, με κλείσιμο οριακά υψηλότερα!

Πλέον, μια πτώση κάτω από τις 650 μονάδες, θα άνοιγε το... Ασκό του Αιόλου στο (νέο) φλερτ της αγοράς με τα χαμηλά τριετίας και τις 562,87 από τις 24 Αυγούστου.

Ασφαλώς οι εξελίξεις σε σχέση με τις τράπεζες και την ενδεχόμενη συμφωνία κυβέρνησης δανειστών δύναται να αλλάξουν άρδην την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα, όμως εδώ που έφτασε η αγορά έχει επόμενη στήριξη στις 640 μονάδες. Επόμενη ζώνη στήριξης είναι στις 620 μονάδες, κάτι που θα σημαίνει ασφαλώς επικίνδυνο... πλησίασμα στα προηγούμενα χαμηλά για την αγορά, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 652,61 μονάδες με απώλειες 1% πλησίον του χαμηλού ημέρας που ήταν στις 651,15 μονάδες, παρ'' ότι στο ξεκίνημα έφτασε έως το υψηλό των 667,35 μονάδων με άνοδο άνω του 1%.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 193,09 μονάδες με απώλειες 1,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 155,04 μονάδες με απώλειες 1,18%, κυρίως λόγω του +3,59% της Εθνικής.

Το κλείσιμο στις 155,04 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη είναι νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ θυμίζουμε το Φεβρουάριο του 2015 η διοίκηση του Χ.Α. είχε αποφασίσει reverse split στο δείκτη, 10 προς 1!

Αυτό σημαίνει ότι ο τραπεζικός δείκτης, αν δεν είχε γίνει το reverse split θα βρίσκονταν σήμερα στις 15,5 μονάδες! Και αναφερόμαστε σε δείκτη που το 2007, στα ιστορικά υψηλά των τραπεζών... κυμάτιζε πάνω από τις 7.000 μονάδες! Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης Τραπεζών σημείωσε απώλειες 23,42%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες διαμορφώνονται στο 83,88%!

Η συνεδρίαση ασφαλώς δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική καθώς ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να έχει απολύτως αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, με αιφνίδια αδειάσματα και γενικώς συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά επενδυτική εμπιστοσύνη καλλιεργούν!

H Eurobank παρ'' ότι έφτασε να κερδίζει έως 26,92% έκλεισε αμετάβλητη, διακινώντας όγκο 190 εκατ. τεμάχίων, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 9% παρ'' ότι κέρδιζε έως 11,69%, ενώ η Πειραιώς απώλεσε το 8,51% της αξίας της, παρ'' ότι έφτασε έως το +8,51% ενδοσυνεδρικά! Πειραιώς και Attica Bank έκλεισαν στο ιστορικό χαμηλό τους...

Η Εθνική ήταν η μόνη τραπεζική μετοχή σε άνοδο (+3,59%) με κλείσιμο στα 0,4040 ευρώ και όγκο 15,6 εκατ. τεμάχια. Στο χώρο του FTSE 25 η εικόνα για ακόμη μια συνεδρίαση ήταν μίζερη, με πιέσεις στους περισσότερους τίτλους και κύριο χαρακτηριστικό ξανά τους περιορισμένους όγκους.

Θετικά ξεχώρισε η ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 5,38% με όγκο 1,08 εκατ. τεμάχια καθώς εισήλθε στο δείκτη MSCI Global Standard, ενώ ήπια θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Lamda Development, Jumbo και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Viohalco -4,17%, ΕΛΠΕ -3,94%, Motor Oil -2,86%, Grivalia Properties -2,61%, Coca Cola HBC -2,52%, ΟΠΑΠ -2,17% κ.ο.κ.

Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς ανήλθε στα 56,12 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 403 εκατ. τεμάχια, με σχεδόν τα 300 εκατ. τεμάχια, ήτοι τα 2/3 του συνόλου να διακινούνται από Eurobank και Alpha Bank!

Τα ανοικτά βιβλία των τραπεζών – Στοίχημα για όλους η επιτυχία των αμκ

Τα βιβλία προσφορών είναι σε εξέλιξη και... ορθάνοιχτα, με τις πληροφορίες για την πορεία της έλκυσης κεφαλαίων να είναι συγκεχυμένες, καθώς από διάφορες πλευρές γίνεται προσπάθεια για υπέρ πάντων... αγώνα επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης. Δυσκολίες και μάλιστα μεγάλες υπάρχουν, όμως η πίστη τραπεζικών και άλλων παραγόντων της αγοράς είναι ότι τελικώς, έστω και μεγάλες δυσκολίες, οι τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που ζητούν.

Φυσικά, η επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών είναι πλέον ένα... στοίχημα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για όλη την ελληνική οικονομία που «κρέμεται» από αυτή τη διαδικασία και από την επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, ίσως και αύριο.

Άρα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πλέον είναι ένα στοίχημα για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς εδώ που φτάσαμε, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχίας ή καθυστέρησης. Ασχέτως βεβαίως αν τα κεφάλαια (και) από αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση, είναι απειροελάχιστα σε σχέση με την κεφαλαιακή... χοάνη που έχουν να αντιμετωπίσουν. Όμως, σ'' αυτή τη φάση, είναι θέμα βιωσιμότητας, συνέχειας, κερδίζεται χρόνος...

Υπάρχει μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα θετικό, το οποίο με τη σειρά του θα μεταγγίσει momentum... πίστης για την επιτυχία των αμκ, μέσα από ένα ανατροφοδοτούμενο σκηνικό βελτιωμένης ψυχολογίας. Δύσκολο αυτή την ώρα να εξαχθεί με σιγουριά κάποιο συμπέρασμα, ενώ πολλά εξαρτώνται από το... ντέρμπι διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η ενδεχόμενη συμφωνία ασφαλώς θα επηρεάσει καταλυτικά την προσπάθεια επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονται σε ασφυκτικά χρονικά - αλλά και οικονομικά - περιθώρια, με τέσσερα βιβλία ανοικτά, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο ασφαλώς...