8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Remember remember the end of... December

Χρηματιστήριο Αθηνών: Remember remember the end of... December

Η αγορά κατάφερε και πάλι να βρεθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, με τον ταλαντωτή να δίνει από ιδανική θέση θετικό έναυσμα. Οι 900 μονάδες είναι και πάλι το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης με το 881 μονάδες να γίνεται σημαντική κοντινή στήριξη. Μία κατοχύρωση του πρώτου σε κλείσιμο μπορεί να ανοίξει την όρεξη για τα υψηλά.

Ο μήνας Δεκέμβριος συνήθως είναι μήνας ανασύνταξης χαρτοφυλακίων και προετοιμασίας για το καινούργιο έτος.

Οι Έλληνες θεσμικοί ψάχνουν να κλείσουν όσο το δυνατόν ψηλά τις μεγάλες θέσεις τους πολύ δε περισσότερο στα αμοιβαία κεφάλαια τα οποία ανταγωνίζονται στις αποδόσεις.

Στην τελευταία πτωτική κίνηση δεν είδαμε να βγαίνουν εύκολα πρόθυμοι πωλητές με όγκους, ενώ οι αγοραστές που βλέπουν μεσοπρόθεσμα την αγορά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Η αγορά πάντα βρίσκει την αφορμή για διόρθωση και αυτή την φορά ήταν ο μετάλλαξη «Όμικρον» που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο.

Ο τραπεζικός κλάδος είχε και πάλι την πιο γρήγορη αντίδραση, επιβεβαιώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει σημαντικά συμπεριφορά.

Από την άλλη ο κλάδος της πληροφορικής συνεχίζει να είναι ο πιο θελκτικός στο ταμπλό, παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν δώσει οι μετοχές του, με τη βιομηχανία να ακολουθεί μαζί με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Αν εξαιρέσουμε τον μόνιμο φόβο που μας διακατέχει για το πως θα συμπεριφερθεί η ρηχή αγορά της Αθήνας στο σενάριο βαθιάς διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων, δεν μπορούμε να βρούμε άλλο λόγο που η αγορά μπορεί να αλλάξει την ανοδική μεσοπρόθεσμη ρότα της.

Ακόμα δεν βλέπουμε μαζικά κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές να εισρέουν στο σύστημα, γεγονός που μας κάνει ακόμη πιο αισιόδοξους γιατί η διστακτικότητα αυτή διατηρεί αλώβητα τα περιθώρια ανόδου.

Σίγουρα οι οκτώ μήνες «φαγούρας» της αγοράς στα επίπεδα 850-930 έχουν κουράσει, παρόλα αυτά η συσσώρευση αυτή είναι υγιής, θυμίζει άλλες εποχές συγκέντρωσης χαρτιών και προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μεγάλη κίνηση.

Κάποιες καλές εταιρείες προσπαθούν να συντηρήσουν μέσω των πολύ καλών τους αποτελεσμάτων τις μεγάλες τους κεφαλαιοποιήσεις, και αν γυρίσει κάποιος πίσω τα γραφήματα τους, θα καταλάβει το μέγεθος των αποδόσεων.

Επιπλέον σταδιακά και με αργά βήματα μικρές υγιείς εταιρείες ενσωματώνουν στην χρηματιστηριακή τους αξία την αύξηση στα μεγέθη τους καθώς οι προοπτικές και οι ευκαιρίες είναι με το μέρος τους και είναι εύκολο να μεγαλώσουν απότομα το επόμενο διάστημα.

Το ταμπλό πάντα δίνει ευκαιρίες για τοποθετήσεις. Το ζητούμενο είναι κάποιος να το μελετάει σωστά και να αποφασίσει σε σωστό χρόνο να επενδύσει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που ακόμα είτε δεν έχουν πειστεί, είτε περιμένουν και πάλι την αγορά να… «διαλυθεί» για να τοποθετηθούν.

Συνήθως αυτά τα κεφάλαια δεν μπαίνουν στις διορθώσεις και, ειδικά στις bull markets, κάποια στιγμή συνειδητοποιούν το λάθος τους και σπεύδουν να αγοράσουν όταν η αγορά έχει πάρει…«φόρα» προσφέροντας την περαιτέρω ώθηση για να καταγραφούν υψηλότερα νούμερα.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.