Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσεκτικές και επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσεκτικές και επιφυλακτικές κινήσεις από τους επενδυτές

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα η οποία είχε σαν κύριο γνώρισμα την ολοκλήρωση των εισροών από την αναδιάρθρωση του MSCI. Ο τζίρος που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη (523 εκατ. ευρώ) ήταν ο καλύτερος σε ημέρα αναδιάρθρωσης του MSCI από το Μάιο του 2014, όταν είχαν παρατηρηθεί συναλλαγές 811 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα των τραπεζών (NPEs, κερδοφορία) περιόρισαν τις πιέσεις, ενώ τα θετικά ακούσματα για την κερδοφορία της φετινής χρήσης από ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο έδωσαν λόγους επιλεκτικών τοποθετήσεων. 

Αυτή ίσως είναι και η εικόνα που θα έχει στο εξής η αγορά ακολουθώντας περισσότερο τα επιμέρους επιχειρηματικά νέα, καθώς η επίδραση των υψηλών τιμών στο κόστος πωληθέντων αναμένεται να έχει εντονότερο χαρακτήρα στα τρίμηνα που ακολουθούν, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο σταδιακό σβήσιμο των ημερήσιων τζίρων.

Στο εξωτερικό οι διακυμάνσεις και η νευρικότητα συνεχίστηκαν απότοκο και των επιφυλακτικών δηλώσεων από επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους με υψηλό δείκτη επιδραστικότητας στην επενδυτική κοινότητα. Προς το παρόν διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης ανακωχής, το ανοδικό διάλειμμα ενδεχομένως θα κρατήσει μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα έρθει από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου. 

Αν ο πληθωρισμός του Μαΐου βγει ανάλογος της τρέχουσας πρόβλεψης (8,2%) με το δομικό κομμάτι να μην παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη του 5,9%, τότε η κεντρική τράπεζα θα μείνει στο μονοπάτι των επόμενων «τιμολογημένων» αυξήσεων των επιτοκίων. 

Αυτό θα το μάθουμε στις 15 Ιουνίου, όταν η FED έχει προγραμματισμένη την επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια με τις αγορές να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στις αγορές.

Νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια του ευρώ, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στο επιτόκιο παρέμβασης (-0,50%), ωστόσο εκτιμάται ότι η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τον τραπεζικό κλάδο (TLTRO) με αρνητικά επιτόκια σταδιακά θα σταματήσει. Αυτή θα είναι η πρώτη ενέργεια της ΕΚΤ προς την πλευρά της σύσφιξης παροχής ρευστότητας.

Η εβδομαδιαία διακύμανση με το ζόρι έφθασε τις 13 μονάδες στο Γενικό Δείκτη. Ως εκ τούτου δεν είχαμε σπουδαίες αλλαγές στο τεχνικό κομμάτι. Διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης έδειξε περισσότερο διατεθειμένος να κάνει συντήρηση δυνάμεων «προστατεύοντας» την κομβική ζώνη των 890 μονάδων. Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε τους αγοραστές να έχουν μεν κερδίσει μια νίκη μένοντας πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για την περαιτέρω άνοδο των τιμών. 

Παρόλα αυτά, όσο η αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών σε μια σπάνια ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 μονάδες δίνοντας στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα. Το εγχείρημα πάντως νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.