7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πολιορκία στο οχυρό των 900 μοναδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πολιορκία στο οχυρό των 900 μοναδων

Ο Γενικός Δείκτης «πατάει» και πάλι τις 900 μονάδες, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το εντυπωσιακό σερί των 11 ανοδικών στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις. Παρά το γεγονός ότι το προαναφερθέν σερί έχει πραγματοποιηθεί με πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μόλις 44 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο (529 σύνολο, και το 18% από πακέτα), το θετικό κλίμα συνεχίζει να υφίσταται.

Έτσι, η απουσία έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος ισοσκελίζεται με την επίσης απουσία πωλητών, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαν να πιέσουν με τον όγκο των ρευστοποιήσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συγκρατημένη αισιοδοξία για την πολύ ισχυρή συνέχεια μεταφράζεται σε μια συμπεριφορά ιδιαίτερα στιβαρή.

Μάλιστα, τηρουμένων των αναλογιών, παρατηρείται διασπορά σε τίτλους, ώστε να εναλλάσσονται οι βασικοί πρωταγωνιστές, κυρίως από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Έτσι, οι «βαριές» μετοχές υπεραποδίδουν η μια μετά την άλλη, αυξάνοντας την ασφάλεια για την ποιότητα της ανόδου.

Συνυπολογίζοντας τη θετική εξέλιξη από το μέτωπο του αναβαλλόμενου φόρου που θα ωφελήσει την αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών, τη δημοσίευση καλών οικονομικών αποτελεσμάτων (ΟΤΕ, Πειραιώς, κ.λπ.), τα εταιρικά γεγονότα (Mytilineos, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Alpha Bank), τις επιτυχημένες ΑΜΚ (πρόσφατα και της Ελλάκτωρ) αλλά και το γενικότερα θετικό κλίμα διεθνώς, η συνέχιση της ανόδου έχει καλές πιθανότητες.

Ίσως οι 1.040 μονάδες να μην είναι τελικά και τόσο μακρινές, έχοντας το μεσοπρόθεσμο επίπεδο των 830-840 μονάδων ως το σημαντικότατο όριο στην κίνηση.

Εστιάζουμε βεβαίως σε επιλογές με αξία και καλή πρότερη συμπεριφορά, είτε από τη μεγάλη (OTE, Mytilineos, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛ, Viohalco κ.α.) είτε από τη μεσαία (ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο κ.α.), με γνώμονα πάντα το προφίλ κινδύνου και την ανεκτή μεταβλητότητα.

Τέλος, από άποψη κλαδικής ανάλυσης, σίγουρα οι κλάδοι Πληροφορικής (Entersoft, Performance, Infoquest, BYTE, Space, Ideal, Epsilon Net, κ.α.), Κατασκευών (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ, Ιntrakat κ.λπ.) , και Ενέργειας (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΜΟΗ, κ.α) έχουν την τιμητική τους στα χαρτοφυλάκιά μας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.