Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπόρα είναι, θα περάσει...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπόρα είναι, θα περάσει...

Αφορμή για διόρθωση στην αγορά, με πιέσεις συνολικά στον τραπεζικό κλάδο δίνει η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς και η άρση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής της η οποία διαπραγματεύεται πλέον στη νέα τιμή της μετά το reverse split (16.5:1).

Η μετοχή της Πειραιώς ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο limit down, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες κοντά στο 5% καθώς πιέζονται κατά 3-4% Εθνική, Alpha, Εurobank.

Έτσι, παρατηρούνται τρεις δυνάμεις που ωθούν τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες 2% προς τις 880 μονάδες, απομακρύνοντάς τον προσωρινά από τις 900 μονάδες: πρώτον η αρνητική ψυχολογία σε συνδυασμό με τα ήδη υπεραγορασμένα επίπεδα, δεύτερον  η προσπάθεια των υφιστάμενων μετόχων να πουλήσουν γρήγορα τις μετοχές τους ώστε να τις ξαναπάρουν σε μια πιθανή χαμηλότερη τιμή και τρίτον η πρόθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν άλλους τίτλους πλην της Πειραιώς ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να συμμετάσχουν στο book building με «φρέσκο» χρήμα.

Κατά τα λοιπά, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο γενικό πλάνο, και η αγορά παραμένει σε ανοδική τάση. Και είναι δεδομένο ότι κάθε τάση, ανοδική ή καθοδική, έχει συχνές ..παρεμβολές από αντιθέτου κατεύθυνσης συνεδριάσεις, όπως και η συνεδρίαση της Παρασκευής και (μάλλον) η σημερινή.

Για τους πιο ψύχραιμους, αυτές οι συνεδριάσεις αποτελούν ευκαιρία για (επανα)τοποθετήσεις. Δεν είναι απίθανο να δούμε συνέχιση της πίεσης σήμερα ή και αύριο, ανάλογα και την έκταση των ρευστοποιήσεων, οι οποίες όμως είναι αφενός τοπικές χρονικά, αφετέρου σε συγκεκριμένους τίτλους. Η γενικότερη αρχή είναι ότι οι τίτλοι που θα υποστούν και τις μικρότερες -σε έκταση- πιέσεις είναι και αυτές που θα συνεχίσουν να αποδίδουν, και ίσως εντονότερα από άλλες, διότι απλά με αυτόν τον μηχανισμό επιβεβαιώνεται η επενδυτική βάση και η δυναμική τους.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μετοχές των Mytilineos, Viohalco, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΚΡΙ, Entersoft και ΓΕΚ Τέρνα, χωρίς ωστόσο αυτή η αναφορά να έχει εξαντλητικό χαρακτήρα. Στο live παρακολουθούμε και πιο συγκεκριμένα τα ενδιαφέροντα επίπεδα σε πλείονες τίτλους. Κοιτάμε θετικά την αγορά μεσοπρόθεσμα, και συντηρούμε την υπομονή και τη ρευστότητά μας.