Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή τράπεζα, μεγάλα προβλήματα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή τράπεζα, μεγάλα προβλήματα

Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ είχε δύο όψεις: η μία σχετίζεται με τη συνολική εικόνα στο ταμπλό και τα εμφανή σημάδια σταθεροποιητικών τάσεων μετά τους κλυδωνισμούς από το αυστριακό lockdown. H άλλη αφορά στη χείριστη εξέλιξη της διαδικασίας ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής.  Και όσο κι αν μοιάζει η πρώτη όψη να είναι σημαντικότερη, καθώς φαίνεται να επέρχεται ανοδική συνέχιση, η δεύτερη αφήνει μια πικρή γεύση στο επενδυτικό κοινό, για άλλη μια φορά.

Παρά τις πιέσεις της σημερινής συνεδρίασης και της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης συντηρήθηκε στο ανοδικό του βραχυπρόθεσμο μοτίβο, τιμώντας για πέμπτη φορά τη στήριξη στις 910 μονάδες, κάτι που επιβεβαιώνει παράλληλα και τη σημασία της.

Προφανώς, ο ένας λόγος της διορθωτικής αυτής κίνησης που τον έφερε σε αυτές τις τιμές είναι η υιοθέτηση οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στην Αυστρία, με όποιες προεκτάσεις είχε αυτό ως προς τον κίνδυνο γενίκευσης και από άλλες μεγαλύτερες χώρες.

Ο άλλος όμως, αφορά στην αναταραχή που προκλήθηκε από την εξέλιξη της διαδικασίας ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής, καθώς είναι ευρέως αποδεκτό ότι επρόκειτο - ευγενικά - για... αστείο.

Χωρίς να θέλουμε να προβούμε σε λεπτομέρειες, οι οποίες από μόνες τους έχουν επάξια μια θέση στη μακρά ιδιαίτερη χρηματιστηριακή μας ιστορία, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αφενός υπήρξε έντονη στρέβλωση σε αποτίμηση δεικτών, διότι η μετοχή επηρέασε κάθετα με τη στάθμιση και με εικονική κεφαλαιοποίηση, αφετέρου ανέσυρε και πάλι την προβληματική του ρηχού χρηματιστηρίου και της παράδοξης αρχιτεκτονικής των μετρήσεων σε αυτό.

Και όλα αυτά σκεφτείτε ότι προήλθαν από μια μετοχή με σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα  70 χιλιάδων ευρώ, ή 44.800 τεμαχίων. Μια μετοχή εταιρείας που βασικά έχει μηδενίσει σε αξία πολλά χρόνια πίσω, και έκρυβε (και κρύβει) ακόμα πολλούς σκελετούς, υπενθυμίζοντας ότι δεν πρόκειται για συστημική τράπεζα. Μια μετοχή που έκλεισε με ανεκτέλεστο... 87 τεμαχίων σε τέτοια ανοδική μέρα.

Η μετοχή έκλεισε στο... +549,64% λόγω των λάθος υπολογισμών στο ταμπλό, "κομμένη" από σήμερα και σε τρέχουσα τιμή 1,78 ευρώ. Περιμένουμε με περιέργεια να δούμε τι θα συμβεί στη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της.

Και ο καμβάς σε αυτό το «αριστούργημα» ήρθε από τη μεγάλη (για τη μετοχή) ΑΜΚ ύψους 245 εκατ. ευρώ, με κεφ/ση  αυτής κάτω από 30, έχοντας μάλιστα ελάχιστη εμπορευσιμότητα, όπως προαναφέρθηκε και μια ΑΜΚ που μάλλον θα είναι δύο ταχυτήτων, χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε εξαρχής λεπτομέρειες.

Πέραν πάντως της πολύ μικρής απήχησης που θα έχει στο σύνολο της αγοράς, είτε λόγω μεγέθους είτε λόγω μικρής εμπλοκής των ελλήνων και των μη θεσμικών (ιδιωτών) επενδυτών, η σφαλιάρα στο ΧΑ είναι ισχυρή, κυρίως σε επίπεδο ψυχολογίας.

Κατά τα λοιπά, ο ΓΔ συνεχίζει ακάθεκτος. Η πλάτη που μας βάζουν οι διεθνείς αγορές είναι ασύλληπτη, με τον S&P 500 να καταγράφει σαν μανιακός νέα ιστορικά υψηλά αναρρώνοντας εντελώς από τη διστακτικότητα λόγω του αυστριακού lockdown, με πληθώρα εισηγμένων κολοσσών επίσης σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Και θεωρούμε ότι πέραν του παρατράγουδου της μετοχής της Τράπεζας Αττικής, είμαστε σε ανοδικό μοτίβο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.