8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με χαμηλό τζίρο και επιλεκτικές κινήσεις «ξεγέλασε» τους πωλητές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με χαμηλό τζίρο και επιλεκτικές κινήσεις «ξεγέλασε» τους πωλητές

Εδώ καιρό οι επενδυτές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένουν εξαιρετικά επιλεκτικοί, ενώ ο τζίρος των τελευταίων ημερών υποδηλώνει μία στάση αναμονής. Αυτά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης με τους επενδυτές να τοποθετούνται σε μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου και να ρευστοποιούν θέσεις στις τράπεζες.

Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούσαν ο Γενικός Δείκτης κατάφερνε να παραμένει στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης λίγο πάνω από τις 890 μονάδες με οριακή απόσταση από το χθεσινό κλείσιμο. Στις τελικές δημοπρασίες «έπιασε στον ύπνο» τους πωλητές και έκλεισε με καλύτερη άνοδο 0,23% και στις 893,82 μονάδες. Ο τζίρος πάντως αν δεν προσμετρηθούν τα πακέτα με δυσκολία ξεπέρασε τα 55 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για αυτήν την καλύτερη συμπεριφορά της αγοράς από τις αντίστοιχες της Ευρώπης ήταν η πορεία συγκεκριμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, το τελικό πρόσημο έχει «ωραιοποιηθεί» αφού ενδοσυνεδριακά πολλές μετοχές δεν είχαν καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά και έδειχναν πως οι πωλητές κρατάνε το πάνω χέρι.

Οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακής και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρέθηκαν για μία ακόμα φορά στο επίκεντρο λόγω του δημοσιεύματος του Bloomberg για επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες στο πρακτορείο Bloomberg αναφέροντας πως αξιολογεί πάντα τις προτάσεις από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αλλά δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσει. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την υπογραφή της σύμβασης του καζίνου στο Ελληνικό αλλά και τη χθεσινή ανακοίνωση για επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή, έφερε τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην πρώτη θέση των ανοδικών μετοχών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και στο +3,32%.

Να σημειωθεί πως η Τέρνα Ενεργειακή έγραψε και πάλι νέα ιστορικά υψηλά, αλλά έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας που ήταν στα 19,68 ευρώ.

Η ΕΥΔΑΠ λόγω των πληροφοριών για επιστροφή κεφαλαίου είχε επίσης σημαντικές τοποθετήσεις και κατέγραψε αξιόλογη άνοδο, ενώ και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola συνέβαλαν στην ήπια ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Από την άλλη το σπάσιμο των 6 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ, πυροδότησε νέες κινήσεις stop loss με αποτέλεσμα η μετοχή να φτάσει μέχρι και τα 5,83 ευρώ μέσα στην συνεδρίαση αλλά να ανακάμψει στο κλείσιμο και να κρατήσει τα 6 ευρώ.

Πωλητές ήταν οι επενδυτές και στις συστημικές τράπεζες με τη Eurobank και την Εθνική να έχουν απώλειες άνω του 1%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,84%.

Η αποκοπή του μερίσματος στην ΕΧΑΕ οδήγησε τη μετοχή σε απώλειες ενώ αυξημένος ήταν και πάλι ο όγκος των συναλλαγών.

Στα μικρομεσαία οι πωλητές εστίασαν στις μετοχές των Άβαξ, Byte, Epsilon Net και AVE, χωρίς όμως οι απώλειες να είναι μεγάλες. Από τις ανοδικές ξεχώρισε η Attica Group, η Μουζάκης, η Frigoglass, η Πετρόπουλος και η Profile, με την τελευταία να διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις δωρεάν μετοχές.

Για τη συνέχεια, δεν αναμένεται διαφοροποίηση του σκηνικού και αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως περιμένουν αν δεν υπάρξουν ειδήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες παρόμοια τάση και για τις επόμενες συνεδριάσεις, δηλαδή με επιλεκτικές τοποθετήσεις και χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.