Χρηματιστήριο Αθηνών: Μαύρη εβδομάδα για την αγορά με απώλειες 6,13% και διάσπαση στηρίξεων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μαύρη εβδομάδα για την αγορά με απώλειες 6,13% και διάσπαση στηρίξεων

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια πτώση για το 2021 κατά 4,45% κατέγραψε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, επηρεαζόμενος καθολικά από την κακή εξέλιξη σχετικά με την εμφάνιση του νέου στελέχους του κορονοϊού. Και με το γενικότερο κλίμα στις αγορές ανά τον κόσμο να είναι βαρύ, οι αγοραστές απλά εξαφανίστηκαν από το ταμπλό φοβούμενοι για τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα. Η εβδομάδα έκλεισε με μεγάλες απώλειες άνω του 6%, ενώ οι τράπεζες έχασαν το 10% της αξίας τους

Ενδεικτικό της κατάρρευσης ήταν η ομοφωνία, καθώς όλες οι μετοχές της μεγάλης και όλες της μεσαίας έκλεισαν με ζημίες, ενώ και από το σύνολο μόλις 9 διεσώθησαν έναντι 117 πτωτικών και 38 αμετάβλητων.

Αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα των 123,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων μόλις τα 5,67 να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών) έδωσε την εικόνα σοβαρής εγκατάλειψης αγοραστικών θέσεων.

Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί και η σχετικότητα της κίνησης, καθώς με τη σημερινή πτώση ο Δείκτης (-4,45% στις 858,93 μονάδες) έχασε πειστικά τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις των 870 μονάδων που δεν στάθηκαν ικανές να αναχαιτίσουν τον ορυμαγδό πωλήσεων. Παρόμοια, πολλές μετοχές (δεικτοβαρείς και μη) έχασαν την αντίστοιχη ανοδική τάση τους, με τα στοπ να ενεργοποιούνται δικαιολογημένα και με προφανή τρόπο, λόγω της προαναφερθείσας υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ο τραπεζικός κλάδος, αντίθετα με την έως πρότινος πολύμηνη ώριμη συμπεριφορά του, σήμερα έδωσε ρέστα, υπεραποδίδοντας σε πτώση της υπόλοιπης αγοράς (ΔΤΡ -6,41%), απορροφώντας και το 40% του συνολικού τζίρου και χάνοντας την αντίστοιχη στήριξη στις 570 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση έχασε το 9,94% της αξίας του.


 

Κακή η συγκυρία της επαναφοράς της μετοχής της Alpha Bank στην τιμή ΑΜΚ της (-8,18% στα 1,01 ευρώ), με αυτήν της Πειραιώς να την χάνει ήδη (-7,90% στα 1,27 ευρώ), και με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία των μετόχων, κυρίως των βραχυ-μεσοπρόθεσμων. Η πρώτη κατέγραψε και τον υψηλότερο τζίρο (23,88 εκατ. ευρώ), με παρόμοια συμπεριφορά στο χρηματιστήριο παραγώγων (35,06 χιλιάδες συμβόλαια, με τo open interest στα 110 χιλ.).

Όλα τα παραπάνω αφορούν στην ανάγκη της επενδυτικής κοινότητας να αποστραφεί από τον επερχόμενο, μη επιβεβαιωμένο κίνδυνο. Το μεταλλαγμένο στέλεχος, από μόνο του, δημιουργεί κάποιες ανησυχίες, όχι όμως σε τέτοιον βαθμό που η αγορά (και όχι μόνο η ελληνική) προεξοφλεί. Το αφήγημα εδώ εδράζει σε δύο πυλώνες, πρώτον το ενδεχόμενο αυτή η μετάλλαξη να παρακάμπτει την -με δυσκολία χτισμένη- ασπίδα με τον εμβολιασμό, καθώς ενδέχεται να πλήττει και τους εμβολιασμένους˙ δεύτερον, την εκθετική αύξηση της πιθανότητας η πλειονότητα των χωρών να υιοθετήσουν και πάλι σκληρά μέτρα lockdown, βυθίζοντας και πάλι την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, σε μια συγκυρία που μετά βίας έχει επέλθει ανάρρωση από το πρώτο κύμα.

Άνευ ετέρου, κάθε έξοδος από αγοραστικές θέσεις είναι δικαιολογημένη, ακόμα κι αν η επόμενη ημέρα διαψεύσει τους φόβους που περιεγράφησαν παραπάνω. Θεωρούμε ότι, κι αν τελικά ο συναγερμός ήταν ψεύτικος, και συνεχίσουμε το ανοδικό γαϊτανάκι μας, τα περιθώρια ανόδου παραμένουν πολύ μεγάλα ώστε να πάρουμε κέρδη, ακόμα κι αν αγοράσουμε υψηλότερα από εδώ. Ωστόσο, συγκρίνοντας με τη ζημία που ενδέχεται να επέλθει σε συνέχιση αυτής της κατάστασης (ή και χειροτέρευση), δεν είναι λογικό να επιμένουμε με τέτοιες συνθήκες.