Χρηματιστήριο: Καταλύτες για την επόμενη κίνηση ΔΕΗ και αξιολόγηση από S&P

Χρηματιστήριο: Καταλύτες για την επόμενη κίνηση ΔΕΗ και αξιολόγηση από S&P

Μια σημαντική εβδομάδα ξεκίνησε για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας, αρχικά με τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Οι μέτοχοι αναμένεται να εξουσιοδοτήσουν σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕH να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση μέχρι και 232.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου. Το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο προτίθενται να εξετάσουν την μείωση της συμμετοχής τους (αθροιστικά 51% σήμερα) με στόχο την αύξηση της ελεύθερης διασποράς και την τοποθέτηση ιδιωτικών θεσμικών επενδυτών. Η αύξηση  θα χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που θα ανέλθει στα 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Στην έγκριση των μετόχων θα τεθεί και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην ελληνική θυγατρική Spear WTE Investments S.a.r.L., μέλους της Αυστραλιανής Macquarie Infrastracture and Real Assets Group.

 To γεγονός ότι καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από πολλά «διάσημα» επενδυτικά σχήματα να συμμετάσχουν, αποτυπώνει τα βήματα  αξιοπιστίας που έχουν γίνει δεδομένου ότι αυτά επενδύουν σε ώριμες αγορές και κάποια εξ αυτών έχουν  ήδη συμμετάσχει στις ομολογιακές εκδόσεις της εισηγμένης.

Το επόμενο σημαντικό ραντεβού έρχεται τη ερχόμενη Παρασκευή όπου και αναμένεται  η αξιολόγηση του Ελληνικού Αξιόχρεου από τον Οίκο S&P που προς το παρόν μας αξιολογεί με ΒΒ και θετικές προοπτικές. Ενδιαφέρον προκαλεί και η έκθεση της Societe Generale που «προαναγγέλλει» την είσοδο στον Δείκτη Greek Standard  της MSCI λόγω των επικείμενων αναδιαρθρώσεων του Νοεμβρίου, των Εθνική και ΔΕΗ, με ταυτόχρονη αποχώρηση της JUMBO.

Τα εταιρικά αποτελέσματα κινούν τους μεγάλους δείκτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τα βλέμματα  των εμπλεκομένων στραμμένα πάντα στις πληθωριστικές πιέσεις και στην αύξηση του ενεργειακού κόστους που απειλούν την αναπτυξιακή προοπτική των μεγάλων του πλανήτη. Τα μεγέθη του ΑΕΠ της Κίνας διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις στο 4,9% για το γ΄τρίμηνο.

Σε αυτό το κλίμα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα τους σημαντικούς δείκτες της ελληνικής αγοράς, που μετά την τελευταία διόρθωση κινούνται ανοδικά με αντίδραση τεχνικής μορφής προσεγγίζοντας επίπεδα όπου κυριαρχεί ο φόβος του επιθετικού πριν από το τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Όπως θα δούμε στη διαγραμματική απεικόνιση των τριών μεγάλων δεικτών η προετοιμασία για ανοδική διαφυγή βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς όμως ακόμα να έχει επιτευχθεί συνεχίζοντας την επτάμηνη συσσώρευση στην ζώνη 852 -930 μονάδων.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ  ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Όπως επισημαίνεται στο γράφημα, το επίπεδο των 852-854 μονάδων λειτούργησε ως ισχυρή στήριξη, γεγονός που είχαμε εκτιμήσει στις 30 Σεπτεμβρίου.  Πράγματι  ο δείκτης αντέδρασε ανοδικά και ήδη μας έχει δώσει ένα σημαντικό τεχνικό σήμα: Κινείται για δεύτερη συνεδρίαση πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, έχοντας διαφύγει ανοδικά  από την κατερχόμενη Κ10 από τα υψηλά της 31  Αυγούστου. Στοχεύει αρχικά στο καθοδικά χάσμα ( 902-905)  και με υπέρβαση των 911 μονάδων θα οδηγηθεί στα υψηλά των 931,94 μονάδων, που είναι και το υψηλό έτους.  Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 880 μονάδων θα αναιρέσει προσωρινά το σενάριο αυτό, με στόχο την προσέγγιση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών στις 864 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Στα όρια του …γκολ και η κίνηση του δείκτη τραπεζών που το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να αυτονομείται θετικά, όπως επισημάναμε στο άρθρο της 5ης Οκτωβρίου Κάτι τρέχει με τη θετική αυτονόμηση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα. Ο δείκτης κινείται ακριβώς πάνω στην L1 του συμμετρικού τριγώνου L1 - L2 με ταύτιση των 575 μονάδων που ισχυροποιεί την αντίσταση και δια τούτο ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση θα προσδώσει νέα δυναμική ανοδική κίνηση, με στόχο τη ζώνη των 600-608 μονάδων. Αρνηση του δείκτη να διαφύγει του τριγώνου, θα επαναφέρει τις πιέσεις κατ΄ελάχιστον στο σημείο απ όπου διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος των 50 ημερών στις 557 μονάδες, με τις 550 μονάδες να αποτελούν την επόμενη σημαντική στήριξη.

FTSE HΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Παρόμοια και η διαγραμματική συμπεριφορά του μεγάλου δείκτη, που «αγγίζει» τη σημαντική αντίσταση των 2170 μονάδων σημείο, απ όπου διέρχεται και η κατερχόμενη E10 από τα υψηλά των 2233,3 μονάδων. Υπέρβαση του σημείου, θα αυξήσει τη συναλλακτική δραστηριότητα στα blue chips οδηγώντας τον δείκτη προς τα επίπεδα που διαμορφώνουν οι 2233 και οι 2259 μονάδες, που αποτελούν τα υψηλά του 2021. Αδυναμία του δείκτη να υπερβεί τις 2170 μονάδες, θα επαναφέρει τις ανησυχίες των επενδυτών με διορθωτική κίνηση και στόχο αρχικά τις 2128 μονάδες και κατόπιν στην ισχυρή στήριξη των 2100 μονάδων.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.