Χρηματιστήριο Αθηνών: Και μετά τη ΔΕΗ τι;

Χρηματιστήριο Αθηνών: Και μετά τη ΔΕΗ τι;

Με τα 3/4 της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας, συνολικής αξίας 306,1 εκατ. ευρώ, να πηγαίνουν στη μετοχή της ΔΕΗ, ο ΓΔ έκλεισε σήμερα σε περιοχή αμετάβλητου (-0,07%) παρά το γεγονός ότι απέκτησε καλό momentum στο πρώτο μισό της συνεδρίασης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν το ΧΑ και που θα αποτελέσουν πυλώνες για τα επόμενα χρηματιστηριακά χρόνια.

Προφανώς, η σημερινή ακραία αύξηση του τζίρου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς συνέπεσε η υπερμεγέθης εισαγωγή νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η παθητική τοποθέτηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανά τον κόσμο που ακολουθούν συνολικά ή εν μέρει τον MSCI Global Standard, υπό την προ ημερών ενσωμάτωση της μετοχής στον σημαντικό αυτόν δείκτη.

Και τηρουμένων των αναλογιών, από άποψη τιμών κάτι τόσο σημαντικό πέρασε σχεδόν... απαρατήρητο από άποψη τιμών, καθώς απορροφήθηκε ικανοποιητικά η προσφορά στη ΔΕΗ από όσους θέλησαν να κλειδώσουν τα κέρδη της διαφοράς τιμής στο ταμπλό από την τιμή διάθεσης. Εξάλλου, έως και πριν τη δημοπρασία, η ΔΕΗ είχε απορροφήσει ήδη 79 εκατομμύρια από τα συνολικά 234,3 που κατέγραψε με τη βοήθεια των παθητικών εισροών.

Έτσι, ο ΓΔ παρέμεινε σε θετικό momentum το οποίο έχει χτίσει από τις αρχές του Οκτωβρίου, με την κοντινή στήριξη να βρίσκεται στις 906 μονάδες και τον «κοντινό» στόχο στις 930.

Μεμονωμένα η περίπτωση της ΔΕΗ έχει αναλυθεί πολλές φορές, και με λίγα λόγια αφορά σε μια εξαιρετική επενδυτική επιλογή για επίσης πολλούς λόγους. Και η «βοήθεια» που θα δώσει στο ταμπλό θα είναι μεγάλη, καθώς και η ψυχολογία αλλάζει, αλλά και τα κεφάλαια που εισήλθαν από αυτήν τη διαδικασία ΑΜΚ είναι φρέσκα, και έμμεσα διαθέσιμα για υποστηρικτικές κινήσεις σε άλλες μετοχές στο ταμπλό. Δεδομένου μάλιστα ότι το rotation στο ΧΑ είναι εξαιρετικό τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αλλά και οι αποτιμήσεις πολλών εταιρειών δεν είναι απαγορευτική.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η ΔΕΗ αφορά σε ένα μόνο από τους σταθμούς του ταξιδιού του ΧΑ έως εδώ. Ενδεικτικά να αναφερθούν άλλες επιτυχημένες ΑΜΚ (λ.χ. Alpha και Πειραιώς), εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις (λ.χ Motor Oil), κ.α. Το κρισιμότερο πάντως είναι ότι έχει μειωθεί η ευαισθησία σε έκτακτη ή αρνητική ειδησεογραφία, κάτι που έχουμε πολύ καιρό να δούμε και που αμβλύνει περισσότερο την αξιολόγηση του επενδυτικού κινδύνου.

Και η συμπεριφορά των επενδυτών επίσης έχει αλλάξει, όντας ώριμη και ανθεκτική. Αναγνωρίζοντας ότι κυρίως ο τραπεζικός κλάδος έχει αλλάξει εντελώς, χωρίς ακραίες κινήσεις, και παραμένοντας ανοδικός καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης διόρθωσης, διαφαίνεται ότι το ΧΑΑ έχει λάβει μια στάμπα πιο μεσο-μακροπρόθεσμη, κάτι που οφείλουμε να αξιολογήσουμε και να κρατήσουμε για το μέλλον.

Εξάλλου, τα εταιρικά αποτελέσματα των περισσοτέρων «καλών» εισηγμένων δικαιολογούν πολύ καλύτερες αποτιμήσεις, και παρεμπιπτόντως περιμένουμε και επίσημα την «αλλαγή σελίδας» σε αυτά των τραπεζών, με την Πειραιώς να ανοίγει τον δρόμο την άλλη εβδομάδα. Μην ξεχνάμε ότι θα δούμε πιθανόν και διανομή μερίσματος, κάτι που φάνταζε αστείο το περασμένο διάστημα, ενώ και τα σχήματα «mezz» βοηθούν εκθετικά την εικόνα, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν στα ΜΕΑ.

Κοιτώντας μπροστά, η επιμονή των ευρωαγορών σε νέα υψηλά, μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο ζωντανό. Μέχρι το τέλος του μήνα, δεν μπορούμε να φανταστούμε πολλούς λόγους  για πτωτική συνέχεια, καθώς και τα Α/Κ ζητούν υψηλότερες αποδόσεις αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα συνεπικουρούν. Και με τις περισσότερες εισηγμένες μας να παραμένουν ανοδικές τιμώντας τα αγοραστικά τους σήματα κατά περίπτωση, οι πιθανότητες να δούμε θετικές αποδόσεις είναι μεγαλύτερες από ένα αρνητικό σενάριο.

Τέλος, δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα συμβεί εφόσον ο Δείκτης καταφέρει να προσπελάσει την αντίσταση των 930 μονάδων που οριοθετεί την πολύμηνη ατασική του φάση, καθώς πρώτη στάση είναι η πολυπόθητη υπερκέραση των «προ πανδημίας» επιπέδων, και δεύτερη η καταγραφή τετραψήφιας τιμής που έχουμε να δούμε από τον Δεκέμβριο του 2014.

Πρεμιέρα σήμερα για τις νέες μετοχές της ΔΕΗ

Πρώτη μέρα για τη διαπραγμάτευση στο ταμπλό των 150 νέων εκατομμυρίων μετοχών της ΔΕΗ με την τιμή της μετοχής να κλείνει στα 10,32 ευρώ. Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γεώργιος Στάσσης, Χρηματιστηρίου χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι.

«Έχουμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα την Εκτελεστική Διοίκηση της ΔΕΗ με αφορμή την ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου που κλείνει επιτυχώς έναν κύκλο ιδιωτικοποίησης ο οποίος ξεκίνησε πριν 20 χρόνια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τότε σαν μία τελευταία ιδιωτικοποίηση μία σειράς εταιρειών που μέσω του Χρηματιστηρίου μπόρεσαν και αναπτύχθηκαν σημαντικά τα επόμενα χρόνια», τόνισε υποδεχόμενος την Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Για να προσθέσει ότι είναι ιδιαίτερη η σημερινή ημέρα τόσο γιατί σηματοδοτεί αυτή την ιδιωτικοποίηση, αλλά και γιατί εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για την οποία η ΔΕΗ αποτελεί έναν κυρίαρχο παίκτη».

«Με τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινάει μια νέα περίοδος για την ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αποκτά μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, αποκτά ισχυρούς συμμάχους, πατάει πλέον πιο γερά στα πόδια της. Και αυτό θα τη βοηθήσει να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη, υγιή, ψηφιακή και φιλική στο περιβάλλον εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης.

Και επισήμανε ότι με τους πόρους που θα αντλήσει από τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της η ΔΕΗ, θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, στην λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου και ενισχύοντας τον διεθνή ρόλο της επιχείρησης και της χώρας συνολικά. Το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού και αναγέννησης της ΔΕΗ που ξεκίνησε το 2019, γίνεται πράξη. Και τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.